Србија

МЕЊА СЕ ОДЛУКА? Неки Срби ће ипак моћи да уђу у Грчку? Ево о чему се ради!

Сви снови о летовању у Грчкој поново су срушени када је пре неколико дана на снагу ступило продужење забране уласка у ову земљу српским држављанима. Наши грађани и сви држављани земаља које нису чланице Европске уније и држава Шенген зоне, у Грчку ће најраније моћи у августу. Међутим, постоје неки изузеци од ових правила када бисмо и могли да уђемо у земљу Хелена.

Ипак, иако постоје начини да као држављани Србије уђете у Грчку, највероватније нећете моћи да се купате и уживате. Разлози због којих можете прећи грчку границу, како наводи у одредби Влада ове земље, су углавном пословне природе или ако сте само у транзиту. Такође, према овој уредби, сврху преласка грчке границе морате доказати и пратећом документацијом, а биће неопходно и да се тестирате на корона вирус на граници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конкретно, забрана уласка у Грчку не важи у овим случајевима:

1. Ако сте медицинско особље, истраживач или професионалац у области здравства и уколико при уласку у земљу покажате лиценцу за рад или други акредитован документ. Такође је услов да се у Грчкој борави само због сврхе посла.

2. Особе које већ дуже времена бораве у државама чланицама Европске уније или земљама из зоне Шенгена.

3. Чланови државних делегација.

4. Особље дипломатских-конзуларних преставништава и делегација. Особље међународних и европских институција као и чланови хуманитарних организација током обављања активности. Право да уђу у Грчку имају и војна лица и припадници безбеденосних снага или грчког Генералног секретеријата за цивилну заштиту.

5. Запослени у области транспорта, укључујући морски и речни саобраћај, посаде ваздухопловства, посаде и техничко особље летилица за гашење пожара, као и возачи камиона који су у транзиту ради транспорта робе, као и апсолутно неопходно особље за њихов транспорт.

6. Путници у транзиту.

7. Студенти.

8. Људи који се баве негом старијих лица и особа са посебним потребама.

9. Сезонским пољопривредним радницима.

Да подсетимо, отварање граница са Грчком је подужа сага у више томова, а почела је 15. јуна када је дозвољено нашим туристима да крену у „јуриш“ на хеленске плаже и гиросе. Међутим, истог дана је одлука повучена, а у минут до дванаест тог 15. јуна уредба је враћена на снагу. У међувремену су уведене многе мере предострожности па је тако био обавезан и пи-си-ар тест, па формулари о томе где ће тачно туристи боравити и слично, а било је ту и отварања и затварања одређених граничких прелаза.

Ипак, крај драме смо дочекали у понедељак 6. јула када је Грчка објавила да дефинитивно затвара границу за српске туристе. Разлог је била лоша епидемиолошка ситуација код нас. Али као позитивну страну, они су тада навели да ће „скенирати“ ситуацију код нас и убудуће па ће подићи рампу 15. јула. Како је освануо и тај дан, а ситуација са короном се код нас није претерано побољшала, Грчка страна је у среду најавила да ће спуштена рампа остати све до 31. јула када ће понво анализирати стање са ковидом-19 у Србији.

Извор: Блиц.рс