Србија

МИНИСТАР ЛОНЧАР: „Враћамо мере од пре“

Према његовим речима, ситуација у Новом Пазару и Сјеници је сада под контролом, а екипе лекара су упућене и у Тутин.

Полиција ће у сарадњи са санитарном инспекцијом контролисати да ли заражени пацијенти без симптома, који се лече у кућним условима, поштују меру самоизолације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мораћемо да вратимо све оно што смо радили раније, а то је телефонско контролисање и кажњавање“, рекао је министар здравља Златибор Лончар новинарима у Београду.

Иначе, у кућну изолацију шаљу се заражени који немају никакве симптоме болести.

Епидемиолог Радован Чеканац указао је јутрос да велики проблем представљају заражени пацијенти који су на кућном лечењу и који не поштују меру самоизолације, већ да излазе из куће и шетају градом јер немају никакве симптоме.

Нови Пазар сада стабилан

Према његовим речима, ситуација у Новом Пазару и Сјеници је сада под контролом, а екипе лекара су упућене и у Тутин.

„Екипе лекара иду и у Тутин. Хоћемо и тамо да се уверимо да је све под контролом, да немамо изненађења. Покушавамо да покријемо сва жаришта у Србији“, рекао је Лончар новинарима у Београду.

Он је појаснио да Дом здравља у Сјеници има 20 кревета и да је договорено да они збрињавају само ковид негативне пацијенте – компликације шећерне болести, инфаркт, шлог.

Војска је, како је рекао, направила привремени објекат, где се обављају прегледи пацијената који су сумњиви на ковид.

„Сви ковид позитивни пацијенти биће пребачени у Нови Пазар. У Сјеницу су отишли лекари са ВМА, кардиолози из Новог Пазара, Крагујевца да помогну у Дому здравља. Војни лекари бринуће се о пацијентима са сумњом на ковид“, навео је министар.

Додао је да се у болницама у Ужицу, Прибоју, Пријепољу прави нова организација рада због новонастале ситуације.

Извор: Танјуг/Ало

Ознаке