Србија

МИНИСТАР МАЛИ САОПШТИО: Уплата запосленима ће бити извршена до 10. августа! Ево о чему је реч!

Филип Чукановић је угостио министра финансија, Синишу Малог у Јутарњем програму. Он је гостујући на ТВ Прва рекао да ће држава за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара.

– Ради се о другом пакету мера, уплатићемо две минималне зараде, једна ће бити уплаћена до 10. августа, затим ослобађамо привредника плаћања пореза и доприноса за један месец. Ове нове мере, две минималне зараде, додатних 66 милиона динара биће дато као помоћ привреди због ублажавања последица изазване епидемијом корона вируса. Ми сада већ долазимо до 5,1 милијарди евра које је држава издвојила као помоћ привреди, не знам ниједну државу на свету која је толико помогла својој привреди. Србија има новац и жели одмах да помогне, ми радимо данас, и оно што је важно, свако обећање које смо дали је испуњено. Грађани Србије и привредници данас знају да могу да се ослоне на своју државу. Имамо одговорну економску политику коју водимо од 2014. године. Подсетићу вас, прошла власт нас је довела скоро до банкрота, али правовременом реакцијом, успели смо да изађемо из кризе. Успели смо да стекнемо кредибилитет код светске инвестиционе заједнице, имамо високе стопе расте, 6,2 нам је била стопа раста у прошлом кварталу, рекао је министар финансијам, Синиша Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Један део помоћи привреди односи се и на мораторијум, надам се да ће НБС донети ускоро одлуку, да мораторијум буде уважен и за наредна два месеца. Програм „Моја прва плата“, је одличан, јер они који су завршили средњу школу, а запосле се, држава ће издвојити 20 хиљада динара за њихову плату, а за оне који су завршили факултет издвојићемо 24 хиљаде динара по запосленом, а послодавац ће платити остатак.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће држава за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последицеа кризе услед Ковида 19 издвојити још око 66 милијарди динара.

Прва уплата биће до 10. августа, док друга уплата следи у септембру.

– Додатних 66 милијарди динара ће држава одвојити у другом пакету мера како би подржала привреду и то је сјајна вест за привреднике, од марта смо кренули са мерама и једна смо од ретких земаља која ће имати шест месеци економских мера за подршку привредницима, рекао је министар.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра.

Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оваквом подрш привредницима.

– У овом тренутку не знам земљу која је оваквим свеобухватним мера подржала привреднике, рекао је Мали.

Рекао је да су финансије стабилне, да има новца и да је испуњено све оно што је обећано.

Извор: Ало.рс