Србија

МИНИСТАР СЕ ХИТНО ОБРАТИО ГРАЂАНИМА! Кризни штаб има 2 дана да донесе нове мере

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да морају да се уведу рестриктивне мере у сузбијању епидемије, без обзира да ли ће се некоме то свидети или не.

– Одлука ће се знати на Кризном штабу, чекамо наше епидемиологе, они сагледавају све факторе, бројеве зараржених, тестираних, све ефкете, колико је људи у болницама, где које мере могу да се примене… – рекао је министар здравља Златибор Лончар одоговарајући на питање новинара да ли ће овог викенда бити увед полицијски час, како је то јуче најавио председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо некада имали такве мере и имали смо резултат – много мање заражених и држали смо ситуацију под контролом. Дали смо шансу свима, људи су сматрали да су довољно одговорни да им не требају мере, шанса се није искористила – рекао је Лончар.

Истакао је да ће се гледати да не буду кажњени сви, односно, како је рекао, „неће се кажњавати нигде нико ко се придржавао мера, јер то није фер и коректно“.

– Рецимо у Сремској Митровици имао два оболела, зашто би они били кажњени, али зато погледајте Боеград – прокоментарисао је Лончар.

Два дана за најбољу могућу одлуку
На питање када ћемо коначно знати шта нас чека овог викенда, Лоначар је рекао:

– Данас је среда, имамо још два дана да донесемо најбоље могуће мере, оне које ће дати такав резултат да немамо више овакав број људи који морају да леже у болницама.

– Ја могу да имам и да немам разумевања за синоћња дешавања, али то није битно. На нама је да донесемо све оне мере које ће да заштите људе. Да ли ће то некоме да буде симпатично или неће, ја не могу никог да носим на савести – прокоментарисао је министар здравља Златибор Лончар повод за синоћње демонстрације на конференцији за медије након састанка са директорима болница.

Он је појаснио да су људи сматрали да су довољно одговорни да могу сами да воде рачуна о себи, али је та шанса остала неискоришћена.

– Само нека замисле како је људима који лече и онима који су болесни. Ко би имао користи до тога да спроводи тешке мере и уводи полицијски час? Ми ако држава? Нема привреде, нема ПДВ-а… Зашто би то неко радио осим из разлога да се спречи да неко оболи – каже он.

Министар је објаснио да су се људи навикли на маске и да је то довољно да се заштитимо.

– Систем може да издржи до једног тренутка, али неодговорност доводи до пуцања система. Сада нам је најнеопходније јединство, јер о корона вирус н знамо довољно. Није грех схватити да о нечему не знамо довољно. Ми више не можемо да се ослањамо на туђа знања. Нама чињенице говоре другачије – истакао је Лончар.

Извор: Танјуг