Србија

МИНИСТАР ЗДРАВЉА СЕ ХИТНО ОБРАТИО! У овим градовима је ситуација алармантна: Ево шта нас чека

БЕОГРАД – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да у ковид болницама у Београду има довољно места за збрињавање нових ковид пацијената за наредна два дана и додао да ће у току дана један број тешких пацијената из Шапца бити пребачен у престоницу.

Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, рекао да у наредних 48 сати неће бити потребе да се пацијенти из Београда, али и они који се шаљу у престоницу, упућују у неку од ковид болница у унутрашњости, као што је то био случај ранијих дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је да је још проблематична ситуација у Шапцу, Краљеву и Чачку и да ће 10 до 15 пацијената из Шапца данас бити пребачено у Београд, док ће део пацијената из Чачка бити пребачен у Крагујевац.

Министар је навео и да је договорено да се труднице из Шапца, због погоршања епидемиолошке ситуације у том граду, упућују у болнице у Лозници, Ваљеву и Сремској Митровици.

Подсетио је и да је у припреми привремена ковид болница у Шапцу, која ће бити у Економској школи и додао да ће тамо бити послат стручни тим из КЦС и војни лекари, како би што пре оспособили здравствени систем у том граду.

Лончар је рекао да је решен проблем у вези са примањем крви за хроничне болеснике и да је обезбеђен простор у КЦС и на ВМА где ће убудуће они моћи да приме крв.

„Нисмо задовољни радом Завода за трансфузију крви у Београду, имају убедљиво најмање залихе крви, а нису ни у комуникацији са другим заводима у Србији тако да смо дали налог да се количине којима располажу пребаце у КЦС и на ВМА“, рекао је Лончар.

Арена добија систем за кисеоник у наредна два дана

Увођење система за снабдевање кисеоником у привремену болницу Београдска арена требало би да буде завршено у наредна два дана, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и додао да је у тој ковид болници ситуација под контролом и да пацијенти примају сву неопходну терапију.

Лончар је подсетио да је Арена првобитно била намењена за пријем ковид пацијената са средњом и лакшом сликом који не захтевају кисеоник, али да је због пораста броја новоболелих одлучено да се спроведе систем кисеоника.

“То радимо не само због овог пика епидемије, већ у да будемо спремни за новембар када се могу сударити грип и корона вирус и за сваку нову ситуацију“, рекао је Лончар новинарима после састанка са директорима ковид болница.

Нагласио је да је ситуација у Арени под контролом да пацијенти добијају сву неопходну терапију, а уколико се оболелима погорша стање, упућују се у неку од ковид болница.

“Док се не разведе систем, обезбеђене су боце са кисеоником за случај да се пацијентима клиничка слика нагло погорша“, навео је Лончар.

У привременој ковид болници Београдска арена тренутно се налази 225 пацијената.

Извор: Танјуг