Србија

МОРАТЕ ЗНАТИ! Ова група грађана има право на мању рату кредита: Ево о чему се ради

Уколико сте потрошачки или готовински кредит узели пре 18. марта, мања рата би вам у тренутним околностима била више него добро решење за породични буџет.

Олакшице које је донела Народна банка Србије за све кредите, осим за стамбене и дозвољени минус почињу да важе данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, нова одлука НБС која би рату од стотинак евра могла да умањи за 20, ступила је на снагу у суботу. То значи да би са банкарима о новим могућностима могли да преговарате већ од овог понедељка.

НБС је 10. јула донела олакшице за кредите, али стамбени кредити и минус по текућем рачуну, који је такође кредит, не потпадају под ову одлуку.

Одлука није обавезујућа за банке, што значи да ће банкари о одобрењу процењивати у разговору са вама, али и у зависности од тога колико сте ризичан клијент.

Шта нови прописи заправо доносе?

Реч је о могућности продужетка отплате кредита за две године, што аутоматски значи могућност да зајам отплаћујете 24 месеца дуже, али и да вам месечна рата буде значајно мања него до сада.

Практично, они који су узели кредит на две године моћи ће да га отплаћују четири, а ако сте се задужили на три године, сада ћете дуг моћи да „растегнете“ на пет година. Истовремено, месечна рата од 85 евра (за готовински кредит од 5.000 евра, са роком отплате од седам година и каматом од 10 одсто) сада би била за 15 евра мања.

У НБС су потврдили да банке могу клијентима да понуде олакшице у складу са кредитном политиком, каталогом производа и сопственом проценом ризичности сваког клијента.

Одлука, како су навели, ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику.

Извор: Курир.рс/Блиц