Здравље

МОРАТЕ ЗНАТИ: Ово је једини начин да правилно дезинфикујете аутомобил од короне!

Током пандемије корона вируса свугде се препоручује појачана хигијена, па не треба заборавити ни аутомобил.

Ипак, нису сви упућени како да то правилно ураде, а да у исто време буду сигурни да су добро дезинфиковали унутрашњост свог возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Морамо имати у виду да се у нашим возилима налази велики број материјала са којима смо у контаку при сваком уласку у возило, као и да корона вирус опстаје на великом броју њих и по неколико дана.

Почните са усисавањем

Ако одавно нисте чистили аутомобил, требало би да почнете са усисавањем и генералним чишћењем ђубрета у њему, уколико га има. У фокусу треба да вам буду бацили. Ако верујете да је унутрашњост вашег возила била изложена вирусу, најбоље би било да носите рукавице током чишћења.

Унутрашњост аутомобила је скуп различитих тканина и тврдих површина, па ствари као што су избељивач и средство за дезинфиковање руку, које убијају вирус, могу да оштете неке материјале у вашем возилу.

Ако имате производе искључиво намењене одржавању унутрашњости аутомобила, њима можете да уклоните велике количине прашине и прљавштине. Тако нећете дезинфиковати површине, али ћете их касније лакше чистити.

Дезинфиковање места са којима сте у контакту

Када завршите са првим кораком чишћења, треба да пређете на дезинфекцију. Према саветима стручњака, најефективнији у борби против коронавируса су сапун и вода, а како већина сапуна садржи благе детерџенте, они неће бити толико штетни за унутрашњост вашег аутомобила.

За корона вирус није важно да ли је вода хладна или топла, све док се комбинује са сапуном. За чишћење можете користити крпе или микрофибер пешкире, који ће бити нежнији према површинама у аутомобилу. Потпуно поквасите крпу и исцедите сву сувишну воду пре него што ишта обришете, јер сигурно не желите да вам цео ауто буде мокар после чишћења.

Затим се баците на делове које највише додирујете, као што су дршке на вратима и волан, мењач, радио, сигурносни појас и све друго са чим сте често у контакту.

Не заборавите и наслоне за руке и део између предњих седишта, као и сва седишта у возилу. Требало би да за сваки случај пређете преко свих површина, али ове наведене никако не би требало да пропустите.

Фото: Pixabay.com
Извор: Телеграф.рс