Србија

МОЖЕТЕ ИМАТИ КОРОНУ ИАКО СТЕ НЕГАТИВНИ НА ТЕСТУ! Ево како је то могуће, и шта значи!

Многе ствари о корона вирусу нас изненађују из дана у дан, а посебно су шокантна била сазнања да једна особа може два или више пута да се зарази, али и да пацијент може да има корону, а да је на свим тестовима његов налаз негативан!

– Тестови имају своја ограничења. Ако говоримо о ПЦР тесту, он је веома поуздан тест који открива да је вирус присутан. У узорку може да се деси да вирус буде у плућима и изазива тешке тегобе, да има потребу за респиратором, али да је у том тренутку ишчезао из ждрела одакле је узет брис и зато је лажно негативан резултат. Суштина је, ако је клиничка слика јасна да се тест понавља – објаснио је пре пар дана др Срђа Јанковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је и да лажно негативан резултат може да се деси и при крају инфекције.

– Дешава се да дође до новог разбуктавања количине вируса који се опет умножи. Има случајева да је неко преболео вирус пролетос, па опет оболео. Не знамо да ли је нова инфекција, али је могуће, важно је са коликом учесталошћу се то дешава, већина има имунитет па се то јавља спорадично – рекао је др Јанковић.

Када је реч о тестовима на антитела, Јанковић је објаснио да ако је тест ИГГ позитиван, значи да је особа била раније позитивна на корона вирус и да га је прележала.

Ако је тест ИГМ позитиван, то значи да је реч о активној инфекцији – напомиње Јанковић.

Клиничка слика инфекције код пацијената је разнолика.

– Може да буде асимптоматских случајева, да човек нема никакве тегобе, да то не осети и створи антитела. Не саветујем оне који имају антитела да се не штите јер не знамо колико дуго антитела штите. Исто је могуће да настане упала плућа или да особа има симптоме прехладе. Постоји читав распон симптома, зависи од фактора ризика као и количине вируса коју је неко удахнуо – казао је др Јанковић и додао да је код неких пацијената било и стомачних тегоба.

Он је рекао и да је јако битно да се људи на време јаве лекару.

– Постоји индикација за тестирање, они са карактеристичним симптомима са високом вероватноћом короне имају предност. Остали треба да се јаве лекару у ковид амбулантама, да се провери њихово здравствено стање. Циљ тријаже јесте да се одвоје они којима треба лечење у болници од оних који могу да се лече код куце. Болест је непредвидива и може се погорсати без најаве, па је битно да буду у контакту са лекаром – нагласио је др Јанковић.

Извор: Блиц.рс