loading...
Србија

НА ЈЕСЕН СЕ ПОНОВО СВЕ МЕЊА! Ово су четири нове мере против короне

ПОЧЕТКОМ године нисмо могли ни да замислимо колико ће вирус корона утицати на наше животе.

Међутим, како је време одмицало, постајало је све извесније да вирус не утиче само на наше здравље, већ и на нашу свакодневницу. Све уобичајене ствари, као што је одлазак до продавнице, добијају ново значење. Сада је све извесније да ће наша свакодневница поново бити измењена и то од јесени.

Лето само по себи обично означава период одмора у току године и једне краће паузе када смо посвећени уживању. То баш у доба короне не делује тако, јер већ цела година као да је паузирана, а наши животи у стагнацији. Ипак, јесен увек представља повратак у реалност, па тако и сада чекамо 1. септембар да видимо како ћемо убудуће живети.

ОНЛАЈН НАСТАВА

Оно што нам прво падне на памет када поменемо конкретан датум, 1. септембар, то је свакако повратак у школу. Због климаве епидемиолошке ситуације, све је извесније да ће школарци поново учити од куће и имати онлајн наставу. Неки ђаци мање, неки више.

У јавности су се помињали разни модели по којима би школство од јесени могло да функционише. Министар просвете Младен Шарчевић је и сам рекао да се причало о десетак модела и подмодела. Једна од опција која се највише помињала је комбиновани модел, по ком би ученици имали две недеље онлајн наставу и две недеље ишли у школу. Али онај модел који највише главобоља задаје родитељима, је искључиво онлајн настава. Све је извесније да се од јесени ђаци неће враћати у школске клупе у пуном обиму.

ДЕЦА У ВРТИЋУ СА МАСКАМА

Ношење маски у затвореном простору и на отвореном када није могуће држати дистанцу за одрасле је сасвим јасна мера, међутим, шта је са децом када је потврђено да и они могу бити преносиоци?

Оно што ће се највероватније десити на јесен је да ће деца предшколског узраста носити маске у вртићима. Док су родитељи забринути како ће то тачно функционисати и како натерати тако малу децу да носе маске, предлог ове мере већ постоји, а чека се само озваничење од стране Кризног штаба.

Није тајна, ова мера има доста противника.

СПОРТСКЕ УТАКМИЦЕ БЕЗ ПУБЛИКЕ

Италијани за сав хаос у њиховој земљи изазван корона вирусом криве и једну фудбалску утакмицу која се играла пред неколико десетина хиљада навијача. Тако су све спортске манифестације међу првима биле “прогнане” у доба короне.

Ипак, како покушавамо да се што боље носимо са ковидом-19, и на физичком и психичком нивоу, потребно је на неки начи вратити неке од најважнијих споредних ствари на свету. За неколико дана код нас креће фудбалска сезона, односно од 1. августа.

Међутим, како је најављено све утакмице ће се играти без публике. А извесно је и да ће од јесени без публике играти и све спортове у затвореном.

СТОПИРАЊЕ ОТПЛАТА РАТА КРЕДИТА

Све рате кредита које имају привредници и грађани, поново ће бити могуће стопирати од 1. августа, преноси “Блиц”. Према информацијама, тада на снагу ступа нова одлука о мораторијуму који би, према најавама, требало да траје бар два месеца.

– Сви пратећи детаљи требало би да буду усвојени на ванредном састанку Извршног одбора централне банке у понедељак, када ће јавности бити и саопштена комплетна нова мера – потврдили су у НБС.

Извор: Блиц.рс