Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Још једна општина у Србији најавила ванредну ситуацију! Почеле наплате казни

До сада је 11 општина у Србији увело ванредну ситуацију због погоршања епидемиолошке ситуације и повећања броја заражених коронавирусом.

Ванредна ситуација значи поштовање прописаних мера, које су, између осталих, ограничење рада одређених објеката, као и мера да се у затвореном простору може окупити највише пет људи.

Ванредну ситуацију најпре је прогласио Нови Пазар, 25. јуна.

У суботу је донета одлука Штаба за ванредне ситуације, те се њом ставља се ван снаге део Наредбе Градског штаба за ванредне ситуације града Новог Пазара донете након доношења Одлуке о проглашењу ванредне ситуације, бр.9-62/20 дана 25.06.2020.године, а тиче се органичења радног времена за стр радње-маркете.

За све остале привредне субјекте, којим је дозвољен рад односно онима којима Наредбама Штаба за ванредне ситуације рад није забрањен и даље важи ограничење радног времена до 19х.

Свим органима, организацијама као и другим правним лицима која истичу заставе, наложено је да за време трајања ванредне ситуације и епидемије проглашене услед појаве и ширења болести ковид 19 на територији града Новог Пазара заставе спусте на пола копља, односно јарбола.

Ванредна ситуација због тешке ситуације проглашена је и у Тутину.

Потом је ванредну ситуацију прогласио и Крагујевац“ таргет=“_бланк“>Крагујевац.

Ванредна ситуација значи поштовање прописаних мера, које су, између осталих, ограничење рада одређених објеката, као и мера да се у затвореном простору може окупити највише пет људи.

На сајту Града Крагујевца је објављено да је за непоштовање ограничења радног времена предвиђена казна од 60.000 динара за привредна друштва, 10.000 за одговорно лице у привредном друштву и 30.000 динара за предузетнике.

Пре недељу дана, 29. јуна ванредна ситуација је због ширења коронавируса проглашена и у Врању.

У четвртак 2. јула, на препоруку Штаба за ванредне ситуације са ванредне телефонске седнице, председник општине Ивањица донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације за целу територију општине.

Након што се говорило и о могућем затварању главног града, ванредна ситуација званично је проглашена у петак и у Београду. Претходно су већ наведене мере које ће важити две недеље – обавезно ношење маски у затвореном простору, држање дистанце, као и забрана рада угоститељских објеката од 23 часа до 6 часова ујутру.

Још два града су у петак прогласила ванредну ситуацију – Шабац и Чачак.

Градоначелник Шапца објавио је да је проглашена ванредна ситуација у том граду те предложио мере којих би требало да се придржавају грађани, које подразумевају ограничено радно време угоститељских објеката и ношење маски.

Након проглашене ванредне ситуације у Чачку, донете су и одлуке о забрани јавног окупљања, организовању свих славља, рада базена и купалишта, док је рад угоститељских објеката скраћен од седам до 20 часова, а ношење маски и рукавица је обавезно.

И у Ариљу је у петак увече проглашена ванредна ситуација због ширења заразе ковида 19.

Услед погоршања епидемиолошке ситуације, у Краљеву је у суботу проглашена ванредна ситуација.

Одлуку је донео градоначелник Предраг Терзић на основу препоруке Градског штаба за ванредне ситуације на територији града, а у складу са мишљењем Завода за јавно здравље Краљево.

На листи мера је и превенција у установама предшколског васпитања и образовања,одлагање окупљања у основним,средњим и високошлским установама, а пријемне и друге испите организовати уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

Краљевчани ће од недеље морати да носе заштитне маске у јавном превозу, а возила ће морати редовно да се проветравају и дезинфикују.

У недељу је председник општине Пожега Ђорђе Никитовић на основу предлога Штаба за ванредне ситуације донео Одлуку о проглашењу ванредне ситуације у том граду.

Ограничава се радно време угоститељских објеката тако да радно време може почети најраније у 7 часова а завршити најкасније до 20.00 часова.

Ограничава се број особа у трговинским и објектима у којима се пружају услуге, укључујући и угоститељске, на број којим се обезбеђује социјална дистанца од најмање 2 метра.

У јавном превозу (градски, међуградски и такси превоз) обавезно је ношење заштитних маски.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић потврдио је за Тањуг да ће данас у граду бити уведена ванредна ситуација.

Град је пре седам дана увео одређене мере, скраћено је радно време угоститељских објеката, на снази је обавезно ношење маски у затвореном простору и јавном градском и такси превозу, забрањена су окупљања и породична славља, а од данас неће бити могуће окупљање више од пет особа уколико није обезбеђено довољно растојање између њих.

У неким градовима само су пооштрене мере превенције, без проглашења ванредне ситуације.

Обавезно је ношење маски у јавном превозу и на јавним местима у Новом Саду и Зрењанину.

У Панчеву је донета одлука да се ограничи рад угоститељских објеката. Рад угоститељских објеката је дозвољен од 06.00 до 23.00 часа, уз обавезно поштовање заштитних мера и социјалне дистанце.

Стручњаци Завода за јавно здравље у Пироту препоручили су отказивање већих прослава и окупљања у затвореном простору због епидемилошке ситуације. „Очекује се повећање броја оболелих. Строгом применом свих мера од стране сваког појединаца сузбићемо ширење вируса на локалном нивоу“, казали су стручњаци.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Б92