Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Пала влада: Премијер поднео оставку

Француски премијер Едуар Филип поднео је данас оставку уочи реконструкције Владе коју ће извршити председник Емануел Макрон ради јачања „зеленије“ економске политике и привлачења гласача уочи потенцијлане новне кандидатуре за шефа државе.

Очекује се да ће његов одлазак отворити пут за реконструкцији владе, пренео је „Јуро њуз“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Филип ће наставитти да води владу док не буде именован нови кабинет, саопштено је из Јелисејске палате.

Овај потез је потврдио нагађања о реорганизацији владе, након што је француски председник изјавио да ће следећа фаза његовог мандата бити праћена новим тимом владе. Спекулације о Филиповој позицији трају од средине јуна.

Филип (49) је био је на положају премијера Француске од 15. маја 2017. године.

По професији је правник, адвокат, дугогодишњи члан Уније народног покрета, која је касније постала странка Републиканаца.

Анономни, упућени кругови у палати Матињон тврде да Филип има амбиције да се кандидује на следећим председничким изборима.

У Француској је уобичајено да премијер поднесе оставку уочи реконструкције Владе, али може поново бити именован на ту функцију.

Победа на изборима

Подсетимо, Филип прогласио је победу на у недељу одржаним локалним изборима на којима се кандидовао за градоначелника Авра. Филип је на изборима за градоначелника Авра добио 58,8 одсто гласова.

Према француском уставу Филип има овлашћење да, док је на месту председника Владе, именује заменика градоначелника Авра који би руководио тим градом док је он премијер.

 

Извор: Блиц.рс