Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Постигнут договор за опоравак од корона вируса! РЕШЕЊЕ ТЕШКО 1.824 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА! Ево о чему је реч!

Лидери ЕУ 27 постигли су рано јутрос договор о плану за опоравак и вишегодишњем заједничком буџету од 1.824 милијарде евра, за период од 2021. до 2027. године.

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је данас, поводом договора земаља чланица ЕУ о финансијском плану економског опоравка, да је „ЕУ способна да делује заједнички, чак и у периоду највеће кризе, као и да је спремна да примењује нова решења у неуобичајеним околностима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је важан сигнал који шаљемо и изван граница ЕУ, да су земље чланице, иако свака забринута на другачији начин, способне да предузму акцију“, изјавила је Меркелова, преноси Ројтерс.

Меркел је то рекла на заједничкој конференцији за новинаре са француским председником Еманулом Макроном.

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да су се „тешки преговори у тешка времена“ завршили добро за свих ЕУ 27 чланица и наород Европе.

Он наводи да је договорено да европски буџет у наредних седам година буде подржан са 1.074 милијарде евра уз 750 миљарди евра које ће бити мобилисане за опоравак економија.

„Ово је добар и јак договор. Показали смо колективну одговорнот, солидраност, као и веру у заједнићку будућност. Верујем да ће се на овај договор гледати као на одлучујући моменат на европском путу који ће нас ласнирати у будућност“, поручио је Мишел након четврте ноћи преговора ЕУ лидера у Бриселу.

Шарл Мишел каже да је новим договором „први пут у историји ЕУ“ буџет снажно повезан са климатским циљевима, а владавина права је постала одлучујући критеријум за потрошњу из буџета.

„Показали смо да магија европског пројекта наставља да живи, јер чак и када неко помисли да је нешто немогуће, увек постоји могућност да се дође до решења, уз помоћ поштовања и жеље да се ради заједно, препброде препереке и заједно крене у будужности“, поручио је Мишел из Брисела.

Он је нагласио да политички лидери имају одговорност да одговоре на још недоживљену кризу пандемије ЦОВИД19 која је однела 600 хиљада живота и која наставља да утиче на живот свих.

„Ми имамо различита мишљења и притупе, али смо послали снажу поруку свету и Европљанима да делимо исте вредности и да можемо да одговоримо снажно када је потребно“, закључио је Мишел.

ЕУ је успела да постигне историјски споразум о заједничким финансијским средствима неопходним да се превазиђу изазови пандемије ковида-19, изјавио је данас француски председник Емануел Макрон, преноси Ројтерс.

Према речима француског председника, споразуму су претходили „дугачки и тешки“ преговори током којих је било неопходно правити уступке како би се превазишле разлике које су ометале постизање јединства.

„Уступци су били пропорционални и неопходни да се дође до употребљивог, великог плана економског опоравка ЕУ“, оценио је Макрон на конференцији за новинаре.

„Не постоји савршен свет, али ми смо постигли напредак“, закључио је председник Француске.

Лидери ЕУ 27 постигли су рано јутрос договор о плану за опоравак и вишегодишњем заједничком буџету од 1.824 милијарде евра, за период од 2021. до 2027. године.

Извор: Тањуг