Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Синиша Мали: Влада Србије већ сутра о новој тури помоћи од 155 евра!

БЕОГРАД – Влада Србије ће на сутрашњој седници усвојити правни оквир који се односи на други пакет помоћи за привреду, како би се ублажиле последице епидемије вируса корона, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је за ТВ Пинк навео да ће сви привредници који су већ користили мере, који на њих имају право, бити аутоматски пријављени те не морају да се додатно пријављују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, на ове мере имаће право и привредни субјекти који су основани после 15. марта, односно који су основани до 20. јула.

View this post on Instagram

Na sutrašnjoj sednici Vlade biće usvojen pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu. Svi privrednici koji su već koristili mere, i koji na njih imaju pravo, biće automatski prijavljeni na nove mere, dakle ne treba da se prijavljuju. Oni će prvu uplatu dobiti do 10. avgusta, a narednu u septembru. Osim toga, na ove mere imaće pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, a koji prošli put nisu imali to pravo. Potrebno je da budu osnovani najkasnije do 20.07. i da se prijave do 15.9. tako što će na poreskoj prijavi kao datum dospeća poreza i doprinosa na zarade staviti 5.01.2021. godine. Oni će u septembru dobiti odjednom dve uplate po 60% od minimalne zarade. O ovim i drugim temama upravo na @rtvpink

A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

Мали је навео да је у новим пакетом мера обезбеђено 60 одсто од минималне зараде за запослене у августу и септембару, а да ће предузећа добити и додатни месец дана одлагања плаћања пореза и доприноса на зараде.

„То је око 66 милијарди динара додатне помоћи и у августу и септембру. Помоћ државе се огледа у 155 евра за сваког запосленог“, навео је министар и подсетио да је претходни пакет мера користило 1.050.000 запослених, 235.000 предузећа.

Наводи да ће појединци, али и предузећа, имати мораторијум на плаћање кредита још два месеца.

Први пакет мера био је 5,1 милијарду евра и подразумевао је три минималне зараде за запослене, 100 евра за све пунолетног грађанина, кредите Фонда за развој.

Извор: Курир.рс/Тањуг