Свет

НАЗИРЕ СЕ КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Ускоро стиже вакцина против короне, ево шта нас чека!

Фото: Pixabay.com

Вакцина АЗД 1222 популарно названа “Оксфорд вакцина” ушла је у последњу, трећу фазу испитивања и према документацији у коју је Недељник имао увид већ у септембру биће у употреби у Британији, САД и неколико европских земаља

Сада је већ свима јасно да се корона вируса, званично названог САРС-ЦоВ-2, нећемо ослободити тек тако. Много је непознаница везано за овај опасан вирус, много теорија које се готово свакодневно побијају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имунитет стада преспор је и трагичан по животе многих људи који неће преживети пандемију, али и могуће узалудан пошто још није познато колико се антитела задржавају у организму.

Али постоји једна добра вест, а то је да ће чувена “Оксфорд вакцина” убрзо угледати светлост дана, оптимисти кажу већ од септембра, као и да је већ доказано да даје 2,6 пута више антитела него код најјачих организама који су то направили природним путем.

У свету науке Џенер институт Универзитета Оксфорд није био непознат, али широј јавности није био ни превише познат пошто се углавном бавио слабо финансираним истраживањима болести које погађају сиромашне земље.

Данас су очи целог света упрте у овај институт који у сарадњи са британским фармацеутским џином АстраЗенецом већ креће у производњу две милијарде доза вакцине које ће, према документу у који је Недељник имао увид, бити испоручене до краја године.

Компанија се одрекла профита док траје пандемија и вакцина ће, како је саопштио њихов директор, коштати као еспресо.

Оксфордова вакцина, названа АЗД1222, тренутно се тестира на око 10.000 добровољаца у Британији, 5.000 у Бразилу, 2.000 у Јужној Африци и ускоро на 30.000 људи у Сједињеним Државама, чиме је ушла у последњу – трећу фазу после које је чека хитно одобрење за употребу.

рема увиду у документацију, европска Инцлусиве Ваццине Аллианце (ИВА), коју предводе Немачка, Француска, Италија и Холандија, договорила се са АстраЗенецом за 400 милиона у септембру.

А сличан договор постигнут је са Великом Британијом, САД, ЦЕПИ (Коалицијом за иновативну спремност за пандемије) и ГАВИ алијансом, групом за финансирање вакцина, за 700 милиона доза. То чини преко милијарду доза за прве испоруке у септембру 2020. године.

Институт за серуме у Индији ће произвести додатних милијарду доза, углавном за земље Трећег света, од којих ће 400 милиона бити произведено пре краја 2020. године. У Британији ће до септембра бити доступно 30 милиона доза за најрањивије групе.

Према речима шефа научника Светске здравствене организације Соумја Сваминантана, вакцина коју развија Оксфорд је водећи кандидат, толико да се и сам принц Вилијам заинтересовао за њу. Она је представљена и Британском парламенту, а војвода од Кембриџа је лично посетио Универзитет, док је преко видео-позива разговарао са представницима АстраЗенеце како би се упознао са процесом развоја. Овај кандидат за вакцину пролази кроз све три фазе развоја, без прескакања, и већ је у завршном делу испитивања на људима. Верује се да би крајем августа било познато да ли је ефикасна и стабилна и да ли може у производњу која би зауставила пандемију ковида-19.

Вакцина АЗД1222 је током претклиничких студија на мишевима и приматима (резус макаки мајмуни) изазвала добар имунолошки одговор на вирус корона код обе врсте. Једна доза вакцине, заправо пола од онога што би се дало човеку, потпуно је заштитила мајмуне од добијања упале плућа. Они су били изложени изузетно високим дозама вируса горњих и доњих дисајних органа (који се не реплицира као у природи), а студија је показала да је одговор имунског система код животиња био врло ефикасан у заштити од развоја упале плућа. Најављено је и да ће у производњи вакцине бити употребљена технологија која ће јој омогућити да буде стабилна и брзо произведена.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс