loading...
Србија

НОВА ОДЛУКА! Донете нове мере у борби против короне: Ево какве казне прете

Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша донео је 21 нову превентивну меру у борби против корона вируса којима се поред осталог уводи обавезно коришћење маски у затвореним просторијама, организовани скупови попут прослава, утакмица, музичких и других манифестација ограничавају на 20 особа и скраћује време угоститељских објеката у току ноћи.

– Свако је обавезан да у затвореном простору јавне намене користи маску и да то чини на потпуно исправан начин, уз одржавање минималне дистанце од два метра. У јавном превозу обавезно је коришћење заштитне маске. Забрањује се улазак у возило лицима која немају постављену заштитну маску. Превозник је дужан да врши редовно проветравање и дезинфекцију возила. Возачи и путници такси возила морају користити заштитну маску. Возач је дужан да редовно проветрава и дезинфикује возило, а посебно оне елементе са којима је путник у контакту. На свим пијацама је обавезна употреба заштитне маске. Ово се односи на продавце, купце и раднике пијаце, наводи се у наредби Штаба.

Организована окупљања на простору јавне намене – у затвореном или на отвореном простору – дозвољена су само када се окупља до 20 особа.

Под организованим окупљањем нарочито се сматрају: прославе, музичке, забавне и културне манифестације, спортски догађаји са присуством публике и слична окупљања.

Минимална површина расположивог простора је четири квадратна метра по особи. Обавезно је џање дистанце од два метра, ограничено је радно време угоститељских објеката и то тако да у делу затвореног простора услуге се неће пружати од 21 час до 6 часова наредног дана а у делу отвореног простора услуге се неће пружати од 23 часа до 6 часова наредног дана.

У угоститељском објекту, коцкарници и кладионици у затвореном простору број гостију се ограничава на минимално четири квадратна метра корисне површине по госту.

Особље је обавезно да све време користи заштитну маску. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Ово значи да приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и слично, гост је у обавези да користи заштитну маску.

На улазу у објекат и у тоалету објекта обавезно је средство за дезинфекцију руку, стоји у наредби. У летњим баштама број гостију се ограничава на минимално два квадратна метра површине баште по госту.

– Уколико постоји могућност да се башта отвореног типа прошири заузећем јавне површине, дозвољено је проширење на јавну површину без повећања капацитета (број столова и столица), уколико се на овај начин смањује епидемиолошки ризик по госте, под условом да се не омета слободан пролаз пешака и не угрожава безбедност кретања. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом. Такође, приликом доласка, одласка, одласка у тоалет и слично, гост је у обавези да користи заштитну маску. После сваке употребе столови и прибор морају се дезинфиковати. За сваким столом и у тоалету обавезно је средство за дезинфекцију руку. Прибор и посуђе се морају прати искључиво машински, наводи се у наредби Штаба.

У продавницама и на базенима једна особа на четири квадрата

У продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање четири квадратна метра корисне површине по потрошачу. Број корисника отворених базена се ограничава на четири квадратна метра површине воде и површине за лежаљке по кориснику, уз обавезно држање дистанце од 2 метра. Забрањује се рад затворених базена осим у сврху тренинга ватерполиста и пливачких екипа, при чему се број корисника ограничава на четири квадратна метра површине воде по кориснику.

– На продајним, угоститељским и другим објектима и површинама где је број корисника ограничен, обавезно је да информација о површини и максималном броју истовремених корисника буде истакнута и јасно уочљива на улазу. У парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима обавеза је држања физичке дистанце од два метра, осим уколико бораве са лицима из породичног или заједничког домаћинства. Забрањује се рад спа и велнес центара Рад козметичких и фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана организовати у складу са мерама заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија), стоји у наредби Штаба.

Појачана дезинфекција

У верским објектима и приликом верских обреда примењивати мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија). У стамбеним зградама примењивати најмање једном дневно дезинфекцију заједничких просторија, а више пута дневно дезинфекцију рукохвата, квака, прекидача, дугмади у лифту. ЈКП „Медијана“ Ниш је наложено да врши ванредно прање улица и јавних површина примењујући адекватно дезинфекционо средство а Институту за јавно здравље Ниш да, са почетком рада нове лабораторије „Ватрено око“, обезбеди ефикасно и правовремено тестирање по утврђеним критеријумима.

Обезбедити правовремено информисање грађана на ефикасан и веродостојан начин са акцентом на едукацији.

Ко крши наредбу – забрана рада на седам дана

Као посебна мера превенције ширења заразне болести КОВИД-19 одређује се моментални прекид рада и затварање на период од седам дана објеката угоститељских, продајних и других напред наведених услуга, уколико се непосредном контролом надлежних органа установи значајније одступање од спровођења напред наведених мера.

О спровођењу мера стараће се комунална полиција, инспекцијски и други законом задужени органи. Свако непоштовање мера повлачи прекршајну одговорност физичког и правног лица у складу са чланом 113. и чланом 114. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, као и у складу са другим законима.

Извор: Блиц.рс

loading...