Србија

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! У овом року се морате јавити банци: Ево о чему је реч

Клијенти банака који не желе да искористе понуђени додатни мораторијум на отплату кредита, а којима банка сваког месеца рату зајма скида путем трајног налога или административне забране, не морају да брину ако им рата доспева на наплату крајем месеца.

Наиме, банке су јуче, након ступања на снагу Одлуке Народне банке Србије (НБС), деактивирале трајне налоге и обуставиле исплату обавеза дужника, али ће свима који их до 10. августа обавесте да одбијају мораторијум поново активирати налог и наплатити обавезе доспеле у међувремену, без додатне камате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исто важи и за административне забране, код којих послодавац, односно ПИО фонд, треба да изврше пренос по основу обавеза дужника које су доспеле након 28. јула онда када приме обавештење банке да је клијент одбио мораторијум.

Како ово изгледа у пракси? Ако вам рата стамбеног кредита у износу од 300 евра доспева на наплату 30. јула, банка вам овог месеца неће аутоматски скинути овај износ, пошто су трајни налози деактивирани. Ипак, када је 5. августа обавестите да не желите да искористите мораторијум, налог ће вам бити поново активиран, а јулских 300 евра скинуто са рачуна неколико дана касније, почетком августа.

Народна банка Србије је, практично, на овај начин омогућила да код клијената који намеравају да прихвате застој у отплати кредита, а којима јулска рата доспева током последња 4 дана овог месеца – и та рата буде обухваћена новим мораторијумом.

Исти принцип примењује се и за дужнике банака који своје обавезе измирују путем административне забране – послодавци, односно Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, такође су од јуче обуставили пренос средстава на кредитне партије дужника све док их банка не обавести да је дужник одбио мораторијум.

Када прими обавештење банке да је клијент одбио застој у отплати, послодавац треба да изврши пренос по основу обавеза које су доспеле након ступања на снагу Одлуке (28. јула) у истом износу као да административна забрана није обустављена и да поново активира административну забрану за будуће обавезе дужника.

„Дакле, ни у овом случају дужници који намеравају да одбију мораторијум немају никаквих разлога за забринутост јер им никаква додатна камата неће бити обрачуната ако им јулска рата буде измирена административном забраном која је реализована касније, односно када је њихова банка обавестила послодавца или ПИО фонд да су одбили мораторијум“, наводе из НБС и додају да је важно истаћи да овај принцип не спречава послодавце да анкетирају своје запослене и да изврше пренос средстава по основу административне забране на кредитне партије оних запослених који су их обавестили да ће мораторијум одбити.

Извор: Блиц.рс