Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Добро погледајте свој језик: Ако приметите ово могуће је да сте заражени корона вирусом!

Фото: Pixabay.com

Лезије и мрље које се појављују у устима могу бити нови симптоми корона вируса, каже ново истраживање.

Истраживачи су открили да једна трећина ковид пацијената која је имала осип на кожи, односно на рукама и ногама, такође је имала промене у усној дупљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мрље и лезије на непцима су се обично појавиле две недеље након што су пацијенти први пут имали симптоме болести Ковид-19, попут температуре или недостатка даха.

Тим из Здравственог центра „Рамон и Кајал“ у Мадриду каже да би лекари и медицинске сестре требало да прегледају усне дупље болесника који су позитивни на корону или сумњивих пацијената да би утврдили да ли такође показују ове знакове.

У студији, објављеној у часопису JAMA Dermatology, тим је прегледао 21 пацијента оболелих од короне који су имали осип на коже од 30. марта до 8. априла.

Шест пацијената имало је енантем – а то је осип који изгледа као мале тачкице које се обично појављују на слузокожи, као што су уста, нос и грл.

Просечно време између појаве Ковид-19 симптома и развоја енантема било око 12 дана.

Сви пацијенти су били старости између 40 и 69 година, а четворо од шесторо су биле жене, што сугерише да овај симптом може утицати на одређене подгрупе пацијената.

Тим каже да ово није први пут да је енантем примећен код пацијената са Ковид-19, а извештаји о осипу забележени су у Италији.

Овај рад описује прелиминарна запажања и ограничен је малим бројем случајева и одсуством контролне групе – написали су истраживачи.

– Упркос све већим извештајима о кожним осипима код пацијената са КОВИД-19, постављање етиолошке дијагнозе је велики изазов. Међутим, присуство енантема је снажан траг који указујена вирусну етиологију, а не на реакцију на лек- додали су они.

Научници из Мадрида сматрају да је много већи број људи имало проблем са појавом мрља и лезија у устима.

Истраживачи су приметили да многи лекари не врше преглед усне дипље код пацијената који су позитивни на корону јер се плаше да ће избацити заражене капљице. Због тога и чињенице да пацијенти често носе маске, могуће је да је много већи број имало лезије на непцима.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс