Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ове две биљке смањују ризик од рака, а имате их у кући

Фото: Pixabay

Црни и бели и лук најбољи су пријатељи кувара. Поред чињенице да надопуњују већину јела, ови састојци су и саставни део различитих кухиња због интензивног и јединственог укуса. Али постоји још један важан разлог да почнете да их једете више.

У недавно објављеном истраживању, кинески истраживачи су открили да је једење великих количина лука у вези са смањеним ризиком од рака дебелог црева за 79 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За своје истраживање, тим је упоредио унос хране код 833 пацијента са колоректалним карциномом са оним од 833 здравих учесника (контролна група) који су им одговарали према старости, полу и подручју становања. Истраживачи су користили упитнике о фреквенцији хране како би прикупили податке о исхрани учесника.

Истраживачи су открили да они који су конзумирали веће количине лука имају за 79 одсто смањени ризик од колоректалног карцинома.

Међутим, примећено је да, иако су ови налази занимљиви, ипак се наглашава да су оболели од рака дебелог црева имали већу породичну историју болести од контролне групе.

Пацијенти са колоректалним карциномом такође су пушили више и пријавили су да конзумирају мање воћа, више алкохола и готово двоструко веће количине црвеног меса од контролних. Ови фактори могли су да утичу на значајно повећање уоченог ризика од карцинома дебелог црева.

С друге стране, веза између конзумирања лука и нижег ризика од рака дебелог црева остала је и након што су ове разлике узете у анализу, сугеришући да поврће попут црног и белог лука има јак потенцијал борбе против рака.

Студија је једна од многих која доказује антиканцерогене предностима лука, а који се приписују њиховим активним компонентама које садрже сумпор.

Они садрже и друга моћна биљна једињења која доприносе њиховом потенцијалу у борби против рака. Ова једињења укључују флавоноиде, олигосахариде, аргинин и селен.

Према неколико епидемиолошких студија, повећан унос ових компоненти повезан је са смањеним ризиком од неких врста карцинома, попут рака желуца, дебелог црева, једњака и простате.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Webtribune.rs