Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово су први знаци коронавируса! Ако приметите нешто од овога, обратите се лекару

На основу досадашњих сазнања, период инкубације тачније време од заразе до појаве првих симптома може да буде између два до 14 дана, али пракса је показала да се знакови болести у већини случајева појављују у року од пет до седам.

У том периоду заражена особа постаје и изразито заразна и преноси корона вирус на друге особе. Листа симптома је јако шаролика и креће се од врло благих (око 40 од сто пацијената не примећује симптоме болести) до тешко оболелих са смртним исходима, посебно код ризичних група и особа старијих од 60 година, а изразито велики ризик је код особа старијих од 80 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу симптомима које се најчешће срећу су главобоља, повишена температура, поремећај дисања, сувоћа грла, кашаљ, општа слабост, малаксалост и умор, губитак мириса и укуса, болови у мишићима, костима и зглобовима, мучнина, дијареја.

Губитак мириса и укуса углавном се јавља у благим или умереним случајевима, често се појављује као један од првих симптома на почетку болести.

Неки оболели имају и промене понашања, повећава се анксиозност, осећај неизвесности, разни неуролошки испади, делиријум и халуцинације, који повећавају ризик за депресију и посттрауматски стресни синдром, што је повезано с прекомерном потрошњом лекова за смирење.

Данас је све више младих људи у двадесетима и тридесетима оболело од ковида-19. Млађи људи често су без икаквих симптома или су благи па их и не примете, а када имају симптоме, често се жале на мучнину, главобоље, бол у стомаку, дијареје, мигрене, губитак укуса и мириса.

Извор: жена.блиц.рс