Србија

ОД ОВОГ БРОЈА ЗАВИСИ УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Да ли знате шта је КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ?

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у Београду, а можда и у целој Србији, бити уведен полицијски час од петка поподне, па све до понедељка у раним јутарњим часовима.

Ову одлуку требало би да донесе Кризни штаб за борбу против Цовид-19, у којем се налазе медицински стручњаци, а који предводи премијерка Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разлози за ову одлуку су драматично повећан број оболелих, преминулих, као и пацијената на респираторима. Међутим, веома важну улогу имало је и повећање односа броја новозаражених у односу на број тестираних, односно тзв. Конов коефицијент.

Такво име је добио пошто је на ову бројку први пажњу скренуо управо др Предраг Кон, још у априлу када смо мислили да смо на врхунцу епидемије. Он је тада обелоданио да ћемо моћи да размишљамо о укидању рестриктивних мера, као и полицијског часа, када коефицијент падне испод пет одсто.

У једном тренутку, како стоји у званичним статистикама, имали смо чак 61,36 одсто заражених у односу на број тестираних (када је било знатно мање тестирања него сада). Та рекордна бројка забележена је још 24. марта, док је у шпицу првог таласа Конов коефицијент био највиши 14. априла (16,84%).

У последњих седам дана, од почетка јула, Конов коефицијент није се спуштао испод три одсто, док је рекордну вредност забележио 5. јула када је износио чак шест одсто. Тада је тестирано 5.030 људи, од којих је њих 302 било позитивно.

„Да би се почело са ублажавањем рестриктивних мера, односно укидањем ванредног стања, потребно је да од свих тестираних буде само пет одсто оболелих, то је главни услов“, објаснио је средином априла др Предраг Кон.

Средином маја ова бројка је отишла испод један одсто и тада се чинило да је епидемија коронавируса у Србији при крају.

„Када коефицијент падне испод један, то је моменат када ћу да кажем да и старији могу да користе градски превоз уз заштитну опрему“, рекао је тада Кон.

Међутим, када је бројка почела да расте, наши стручњаци су јасно и гласно рекли да би нове рестриктивне мере могле да буду уведене ако коефицијент оде изнад два или три одсто, а он је пре неколико дана догурао до чак шест одсто!

У Србији за 24 сата примљено 227 пацијената са упалом плућа, а тренутно је њих 4.000 у болници због короне.

Извор: Курир.рс/Блиц