Србија

ОДЛАЗАК У ШКОЛУ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ? Три сценарија за 1. септембар: Трећи је посебно болан!

Београд — Епидемиолошка ситуација у нашој земљи и даље није сјајна, предстоји нам најава другог таласа на јесен, али ту је и 1. септембар, почетак нове школске године.

По свему судећи, како пише „Блиц“ боравак у школским клупама биће небезбедан, Како ће све изгледати од 1. септембра, кадаби наставници и ђаци требало да се врате у школе, још није прецизирано. У игри су, тренутно, три сценарија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише „Блиц“, једна од могућности јесте да се врати стандардна верзија одржавања наставе, односно да ђаци иду у школу као и раније. Али, да би тај сценарио био примењен неопходно је да бриј зараених драстично падне и да епидемиолошка ситуација буде безбедна. ПОстоји и опција да ђаци, ако буду ишли у школе, са собом носе и маске.

Други сценарио је, навди даље „Блиц“, „мало у учионици, мало у кући“. Према неким најавама постоји могућност да ђаци своје радно окружење смењују на две недеље. Тачније, да две недеље наставу прате од куће, а да онда наредне две недеље иду у школу како би одговарали, радили вежбе и консултовали се са наставницима о свему што им је потребно за успешнији рад. Такође, ако буду на радном задатку у школи поштоваће се све епидемиолошке мере, биће знатно мањи број ђака по учионицама, а неће имати ни друга из клупе јер због поштовања дистанце свако мора да седи сам.

Од трећег сценарија „боли глава“
Трећа варијанта јер „ванредна варијанта“. То значи да ако јесен дочекамо са другим таласом коронавируса и ако се епидемија не примири, не преостаје ништа друго него да се настава одржава онлајн као што је то било и крајем прошле школске године.

Наставници вредно раде током лета. часови су се снимали и све ће бити спремно уколико буде било потребно да се поново учи од куће. Ипак, оно што може да буде проблем јесте како ће да се врши испитивање и оцењивање.

Ово јесте и најбезбеднија варијанта уколико и даље буде велика циркулација вируса, али са друге стране од оваквог сценарија родитеље боли глава, истиче „Блиц“.

Извор: Блиц.рс