Србија

ОГЛАСИЛА СЕ ДОКТОРКА КИСИЋ! Да ли ће мере бити уведене на територији читаве Србије? ОВО ЈЕ ОДГОВОР!

Доношење мера на нивоу целокупне земље нема смисла и нема потребе за додатним увођењем мера у одређеним крајевима, рекла је за Пинк телевизију епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је рекла да се епидемиолошка ситуацији у земљи већ данима коментарише и прати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолошке екипе су на терену и раде, али постоје крајеви који су и више него стабилни. Око две трећине заражених је увек из Београда – рекла је Кисић Тепавчевић и додала да доношење мера на нивоу целокупне земље нема смисла и нема потребе за додатним увођењем мера у одређеним крајевима.

Како каже, ситуација је веома јасна када је у питању коронавирус, додаје да ће бити онолико случајева колико су се мере поштовале, односно нису поштовале мере.

– Пратимо ситуацију у свим деловима земље. У складу са тим и локалне самоуправе доносе одговарајће одлуке – рекла је Кисић Тепавчевић.

Она истиче да се није разматрала могућност увођења мера у читавој земљи, јер како каже, постоје делови са више него стабилном ситуацијом.

– Сваки потврђен случај захтева епидемиолошко истраживање, скоро половина у Београду нема идеју где су могли да се заразе. Међутим, пуно је могућности у Београду где би то могло да се деси, док се у мањим местима тачније зна од кога и где су се заразили – рекла је Кисић Тепавчевић.

Како каже, када причају и питају људе где су могли да се заразе и да ли су носили маске, долазе до тога да многи нису користили превентивне мере чиме је и већа могућност и прилике да се заразе.

– Потребан је одређени период, који је око 15 минута, без мера превенције, и без удаљености, да би се заразили – рекла је Кисић Тепавчевић.

Она истиче да особа која кија и кашље, вероватно неће слободно да се креће, и додаје да је певање итекако значајан начин за преношење.

Како каже, један од врло пластичног начина објашњавања како је могуће да је дошло до заражавања на прославама.

– То је сада препознато као фактор ризика и дефинитивно би морали да се уздржимо од таквог начина понашања док је коронавирус активан – рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић истиче да се једино брже од вируса шире информације, а дезинформације још брже.

– Додатне дезинформације које уносе немир, су нешто што нам не треба у овом тренутку. Оно што јесте добро у свему овоме, јесте, што су комплетне очи јавности тамо где су сада жаришта – рекла је Кисић Тепавчевић.

Она истиче да се додатним мерама чини све транспарентније са циљем да се покаже да нема места прикривању, већ, како каже, треба да се фокусирамо на проблем и да га решимо.

– Овде су епидемиолошка истраживања показала да су многи одлагали посете лекару, до тренутка када им треба хитна реакција. Тада врло лако може да дође до рушења куле од карата – рекла је Кисић Тепавчевић.

Извор: Информер, Република