Србија

ОГЛАСИО СЕ ЕПИДЕМИОЛОГ ТИОДОРОВИЋ! Прави пик у Србији вероватно за пет, шест дана! Ево шта нас чека!

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да се прави пик у Србији и Нишу очекује вероватно за пет, шест дана. Ситуација у Врању је, наводи неповољна, али под контролом.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је ситуација у Врању са оценом неповољна, али са тенденцијом да све мере које се предузимају, води према несигурној, али да је под контролом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је ситуација у Врању са оценом неповољна, али са тенденцијом да све мере које се предузимају, води према несигурној, али да је под контролом

„Вирус је ту, нема никаквог аргумента да он слаби своје дејство. Смањује се број инфицираних који га могу пренети. У Врању је специфична ситуација са тешким проблемима које здравствени систем ипак савладава уз помоћ КЦ Ниш. Имамо 83 особе са бронхо-пнеумонијом као једном озбиљном компликацијом која код 30 одсто њих може прећи у пнеумонију“, казао је Тиодоровић.

Ипак је, наводи, предузето све.

„Сви су у граду носили маске. Такође, здравствени систем се добро организовао. Важно је да одлично функционише ковид амбуланта у коју долазе сви они који осећају тегобе“, истакао је Тиодоровић.

Наводи да грађани морају бити свесни да се за потребе тестирања јављају они који имају тегобе, и да нема потребе да они који су уплашени, који су можда били у неком контакту да губе време и изазивају гужву.

„Ако то буде и мала тегоба, блага температура, бол у грлу, то има оправдања. Ми овога тренутка имамо утисак да велики проценат оних који немају никакве тегобе, а јавља се за преглед, да то није неопходна мера и да доприноси стварању страха“, истакао је Тиодоровић.

Ниш се, каже, мање помиње.

„Мислим да овај пик који се помиње није баш прави пик. Ми ћемо прави пик имати у целој Србији, па и у Нишу вероватно за пет, шест дана, из простог разлога што меримо шта се дешавало, од утакмица, скупова који су били организовани, дакле рођендана, свадби, журки, а тога је било много. Онда морате да мерите време инкубације, најчешће од седам до десет дана, и до максимум 14 дана. Тек кад то прође, а то не можемо рећи пре краја недеље, онда можемо да одахнемо. На срећу није било ничега, али може бити пика поновног“, навео је Тиодоровић.

Јутрошњи податак из Клиничког центра, наводи, делује умирујуће.

„Тренутно у КЦ имамо 61 пацијента који је са ковид позитивним налазом, што не значи да нисмо и ноћас имали неког ко је дошао на преглед за кога ће се тек утврдити да ли је ковид позитиван. Деце нема већ неколико дана која су ковид позитивна, што је добар податак. Имамо четворо на респираторима, што је податак коју одавно нисмо имали, увек се тај број кретао до девет или двоцифреног преко десет“, истакао је Тиодоровић.

Наводи да не би много обраћао пажњу на податак о колективном имунитету од 6,4.

„Треба похвалити целу екипу Медицинског факултета у Београду која ради један тежак посао. То што су они урадили то је једно пилот истраживање. Отприлике се уклапа са подацима других земаља у Европи. Није то податак који може да нам да одговоре. Као пилот истраживање оно указује на пут даљег истраживање. Број обрађених случајева од 1.000 је значајна бројка, али нам треба много више што нам треба. Нико у Европи није достигао циљ од 60 посто“, закључио је Тиодоровић.

Извор: РТС