Србија

ОГЛАСИО СЕ ХАШИМ ТАЧИ! Његова изјава након саслушања је шокирала целу Србију!

Председник привремених приштинских институција Хашин Тачи изјавио је данас, после шест сати испитивања у просторијама Специјализованих већа и тужилаштва у Хагу, да је све време слушао техничка питања која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник, и најавио да се сутра наставља испитивање.

Тачи, који се налази на испитивању у Хагу на позив специјализованог тужиоца поводом оптужнице за низ ратних злочина на Косову и Метохији,

Није износио друге детаље, преноси Радио Слободна Европа.

Пред улазак у зграду суда, Тачи је рекао да се борио за независно и слободно Косово, “засновано на једнаким правима, мултиетничком друштву и владавини закона”, те да је спреман да се суочи с новим изазовима и тријумфом за свог сина, породицу, народ и своју државу, пренели су приштински медији.

“Нико не може преписати историју. Ово је цена за слободу. Верујем у мир, истину и правду. Верујем у дијалог и добре односе са свим суседима. Косово је прича о успеху и на то сам веома поносан. Одредиште Косова је чланство у ЕУ, НАТО и трајно пријатељство са Сједињеним Државама”, рекао је Тачи.

Приштински медији пренели су да га је испред седишта суда сачекало неколико десетина Албанаца који су протестовали против оптужнице, која заједно са њим терети и лидера Демократске партије Косова (ДПК), бившег председника скупштине Кадрија Весељија и друге.

Албанци који су га дочекали носили су разне транспаренте и скандирали Тачију, преноси Коха ди торе.

Оптужница против Тачија подигнута је 24. априла и сада се налази код судије задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти , известилац Савета Европе, оњавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злоцине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва у августу 2015. године.

Њихово седиште је измештено у Хаг због безбености жртава и сведока предстојећих поступака

Извор: Тањуг