Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР СИНИША МАЛИ! Ова вест је обрадовала све грађане Србије!

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је у последња три месеца више од 10.000 кредита подељено је привреди, да су плате у јавном сектору и пензије сигурне и да је држава испунила обећање дато грађанима.

„Сада смо у другој половини јула месеца, који је последњи месец спровођења мера подршке. Када саберемо све три минималне зараде, новчану помоћ од 100 евра и одлагање кредита, то је укупан износ од 278 милијарди динара у кешу. Обећање које смо дали пре пар месеци смо испунили“, рекао је министар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је број запослених на 30. јуни у односу на фебруар већи него у односу на претходних неколико месеци.

„То је прави податак, доста радних места је отворено. Преко 1.100 предузећа преко Фонда за развој и преко пословних банака учествовало је у расподели помоћи у оквиру сета нових мера за помоћ“, истакао је Мали.

До краја овог месеца до милијарду евра биће пуштено у промет за предузећа која су тражила кредите за ликвидност.

„Сада треба бити паметан и видети шта и на који начин ће се дешавати у наредном периоду“, нагласио је министар.

Каже да не очекује до првог новембра веће помаке и негативне последице на тржишту рада управо због спроведених мера.

„Уколико добијемо вакцину и то се уради на прави начин, то је једино дугорочно решење за нашу економију, све остало је спасавање. Наша економија зависи од тога како остале привреде раде“.

Што се тиче буџета, увелико се припрема за 2021. годину, послате су инструкције за све будуће кориснике, очекује се да до првог септембра сви дају своје циљеве.

„Заједно са ПКС и Заводом за статистику се тренутно спроводи највеће истраживање, преко 1.000 предузећа учествује. Истраживање је у вези са тим како смо до сада спровели ове мере, како су реаговали купци, добављаци. То је најсвеобухватнији могуци преглед ове ситуације. Сада цемо видети који су сектори више и мање погодени, па цемо знати како да реагујемо. Оно што ми желимо је да уместо да предвидамо, имамо базу података“, рекао је министар.

Он је рекао да је једна лепа вест за градане Србије је да је укупан прилив од ПДВ-а био за 4 милијарде динара веци од оцекиваног.

„Радује ме то што се акцизе плацају на време, постоји промет. Пензије и плате у јавном сектору су сигурне, немамо неких проблема, немамо проблема са ликвидношћу. Оно што је сигурно је да ћемо са оваквим стањем у предузећу и одговорном економском политиком подржати привреду.“

Извор: Курир.рс/Тањуг