Србија

ОТВОРЕНО ПИСМО ВЛАДИ СРБИЈЕ ГРУПЕ ОД 350 ЛЕКАРА: Траже хитну смену Кризног штаба и кривичну одговорност

Група од око 350 лекара окупљених у неформалној групи „Уједињени против ковида“ у отвореном писму упућеном Влади Србије и осталим надлежним институцијама оштро се оградила од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19 и затражила његову смену, наводећи да се Србија нашла у јавно-здравственој катастрофи.

Лекари који су својим потписима стали иза отвореног писма захтевају и да се формира нови Кризни штаб, да се истраже наводи о заташкавању података, као и да се “стане на пут застрашивању и политизацији који нарушавају лично достојанство здравствених радника”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као лекари који су положили заклетву у којој, између осталог, пише “одржаваћу свим силама част и племените традиције лекарског звања”, потписници прогласа сматрају да им је “морална и професионална обавеза да укажу на озбиљност ситуације у којој се налазе”.

“Наша људска и професионална реакција на стварност са којом се медицински радници свакодневно сусрећу у свом раду довела је до ове иницијативе”, навела је ова група лекара.

Како су истакли, технички организатори су први потписници прогласа. “Не постоје формални организатори мимо потписника прогласа, и он припада свима нама”, нагласили су иницијатори, додајући да иницијатива остаје отворена за све лекаре који својим потписима желе да пруже подршку настојању да се врати поверење грађана у здравствени систем Србије.

Отворено писмо које је досад потписало више од 350 лекара из здравствених установа широм Србије преносимо у целости:

“Ми, доле потписани медицински радници Републике Србије, одлучујемо се на јавно иступање јер не видимо друго решење за јавно-здравствену катастрофу у којој се наша држава налази. Не само Хипократова заклетва, већ и општа етика налаже да укажемо на проблеме који су здравствене раднике довели у ову ситуацију и отежавају им даљи рад. У интересу је јавности да се ови проблеми истраже, одговорни појединци и институције процесуирају и направе кораци ка здравственом систему без страха и преваге политике над стручношћу.

Потпуно попуштање противепидемијских мера у предизборном периоду (митинзи, утакмице, турнири, прославе и сл.) довело је до губитка контроле над епидемиолошком ситуацијом и то се никако не може оправдати стручним мотивима. Конфузија поводом броја оболелих и преминулих је изазвана неслагањем са статистичким и епидемиолошким очекивањима, сазнањима из свакодневног рада, те контрадикторним изјавама у јавности. Све то је озбиљно уздрмало здравствени систем и нарушило поверење и грађана и здравствених радника у исти. Из тог разлога желимо да се оштро оградимо од републичког Кризног штаба за борбу против ковида-19.

Тражимо:

– Да се јавности објасни надлежност над базом иза ЦОВИД портала.

– Да се организује поступак поузданог утврђивања броја заражених, оболелих и умрлих од ковида-19, како у општој популацији, тако и међу здравственим радницима.

– Независну истрагу; уколико се утврди да су подаци били намерно заташкавани, за одговорне који су у томе свесно и намерно учествовали треба тражити професионалну, а и сваку другу одговорност.

– Да одговорност за насталу штету преузме Кризни штаб у целини.

– Да се формира нови Кризни штаб који би чинили експерти са доказаним стручним и моралним квалитетима. Јавности и новим члановима би под хитно требало разјаснити узроке неуспеха тренутног Кризног штаба.

– Да се стане на пут застрашивању и политизацији који и иначе, а нарочито у епидемији, ометају добру праксу и нарушавају лично достојанство здравствених радника.

Позивамо власти да брзо реагују, у складу са тешком тренутном ситуацијом. Позивамо грађане да поштују епидемиолошке препоруке упркос њиховом касном доласку. Позивамо колеге да стану уз нас, јер једини начин да победимо страх који влада у здравству је да сви станемо заједно.

Само заједно можемо помоћи једни другима. Само заједно можемо помоћи грађанима Републике Србије у овој борби. Борба против ковида је заједничка борба. Уједињени против ковида”.

Извор: Н1