Србија

ОВАКВО ПИТАЊЕ НИКО НИЈЕ ПОСТАВИО КРИЗНОМ ШТАБУ: Др Гојковић је морао да одговори новинару

БЕОГРАД – Кризни штаб на конференцији уживо у Палати Србија саопштава најновији корона пресек у последњих 24 сата.

У последња 24 сата у Србији су на корона вирус тестиране 9.653 особе, позитивно је било 372, а нажалост, преминуло је седморо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима члана Кризног штаба др Зорана Гојковића, запажено је да је међу преминулима велики број оних који су гојазни или болују од дијабетеса.

Наиме, према последњим подацима Министарства здравља, на респираторима у болницама широм земље налазе се 143 особе, чак 13 мање него током јучерашњег дана.

Тестирано је 9.653 особа, а од почетка епидемије тестирано је укупно 650.744 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 24.892 оболелих, а тренутно је хоспитализовано 4.501 пацијената.

Др Гојковић овакво питање још није добио!

Једно од новинарских питања упућено др Гојковићу било је стиже ли да вежба?! Он је одговорио да не, јер ради по 10-11 сати дневно као и сви лекари у Србији, али да су му познаници рекли да је смршао.

– Ако се то може тако назвати, да се изразим припросто, то је моја срећа у овој несрећи… корони – додао је др Гојковић.

У Кризном штабу су изабрани и ангажовани чланови

Гојковић је рекао да у Кризном штабу постоје изабрани чланови, чија су се имена и нашла на објављеном списку, али да поред њих тај штаб чине и ангажовани чланови, стручњаци, који су ту да помогну. Влада Србије објавила је списак чланова Кризног штаба, на којем, како су приметили медији, нема др Дарије Кисић Тепавчевић, која се најчешће и појављује на прес конфернцијама штаба.

Гојковић је подсетио да је на почетку епидемије формиран „здравствени“ Кризни штаб, који је у формалном смислу радно тело владе и у који се, по Пословнику владе, могу ангажовати стручњаци из различитих области, како би помогли.

Оно што је изашло у медијима су изабрани чланови штаба, а поред њих постоји и велики број ангажованих чланова из редова епидемиолога, инфектолога, анестезиолога… али, и људи немедицинске струке, оних који се баве социјалном проблематиком, научним радом, додао је Гојковић на прес конференцији.

Гојковић: Пратимо трендове, радимо на апликацији

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да посебна ИТ група, у оквиру Кризног штаба, ради на развоју апликације, која би помогла у праћењу заражних короном и контаката, а која је у неким државама већ доступна.

„Велики број земаља је већ урадио апликацију, неки су је пустили у пробни рад, неки чекају повољан тренутак. Имамо посебну ИТ групу која ради на унапређењу софтвера у вези са свакодневним подацима, али и на развоју апликације и ускоро ће шира јавност бити обавештена о апликацији“, рекао је Гојковић.

Он је додао да се прате сви трендови, те да су се апликације у земљама Источне и Југоисточне Азије показале веома добро. Гојковић је рекао и да је велики број пацијената који су преминули од короне, био са вишком килограма, односно гојазних људи, па и оних који, последично, имају шећерну болест.

Подсетио је да надлежни годинама раде на подизању свести грађана да усвајају здраве животне стилове.

„И даље ћемо радити на томе, у све то се мора укључити поред здравствениг сектора да се уклкјуче и просвета и спортска удружења. Надам се да ће то бити у свој овој несрећи и нека позитивна ствар, да ћемо се сви усмерити на нашу физичку активност“, рекао је Гојковић.

Извор: Курир.рс