Србија

ОВО ЈЕ СРБИЈА ЧЕКАЛА! Огласила се докторка Кисић и открила све о вакцинама!

Заменица Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да у свету не постоји ниједан лек који је делотворан против вируса и објаснила да су лекови делотворнији против бактерија, док је у сузбијању вируса најделотворнија вакцина.

Одговарајући на питања новинара, Кисић је додала да уколико се буде открио лек против короне, да ће његова функција бити да убрза лечење или да ублажи клиничку слику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Лек не постоји ни против једног вируса, много је делотворнији у борби против бактерија, што је улога антибиотика. Поједини лекови са антивирусним средствима показали су одређени степен ефективности, тако да се надамо да ће и у борби против вируса бити добрих резултата, али тај лек који би био делотворан на вирус чекамо вековима – указала је Кисић.

На питање да ли је симптом губљења чула укуса и мириса довољан за тестирање, Кисић је одговорила да ковид19 има широк спектар симптома, од респираторних, губитка чула мириса и укуса, главобоље, температуре, које, указује, проузрокују и друге заразне болести, те нагласила да тестирање зависи од прегледа.

Упитана какве последице оставља вирус корона на здравље људи после прележане болести, Кисић наводи да је то струци још увек непознато зато што се ради о новом вирусу који је кратко у циркулацији да би се тако нешто знало.

Извор: Курир.рс