Здравље

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како можете спречити пренос корона вируса! Није само маска у питању…

Аеросоли могу да путују најмање 3,9 метара, што је више него двоструко више од препоручених смерница за социјално дистанцирање

Колики је ризик преношења корона вируса зависи од тога где се људи налазе, колико су близу других или какве врсте заштиту користе за спречавање инфекције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживачи и здравствени стручњаци су рекли да вирус може дуго да остане у ваздуху, и да се шири се од особе до особе на блиској удаљености, па чак и да се задржи данима на неким површина.

Сматра се да се КОВИД-19 шири преко већих капљица које се избацују када заражена особа разговара или дише, према Светској здравственој организацији (СЗО). Те капљице се брже слежу, мања је вероватноћа да ће се нагомилати у ваздуху, а маске служе као ефикасна препрека.

СЗО каже да те капљице представљају највећи ризик за људе, међутим, стотине истраживача недавно је написало отворено писмо организацији са захтевом да посвете више пажње ситним аеросолним капљицама, за које верују да могу бити додатни метод преноса корона вируса.

Те мање честице се избацују приликом дисања, говора, кашљања или кијања и могу дуго да остану у ваздуху.

Већина јавних здравствених организација, укључујући СЗО, не признају преношење вируса путем ваздуха, осим поступака генерисања аеросола који се спроводе у здравственим установама. Прање руку и социјално дистанцирање су погодни, али по нашем мишљењу недовољни за пружање заштите од респираторних микро честица који носе вирус, а које су заражене особе распршиле у ваздуху – наводи се у писму.

Извештај журнала The New England Journal of Medicine утврдио је да честице аеросола могу да остану у ваздуху до три сата, што потенцијално чини затворене просторе са ограниченим протоком ваздуха опаснијима.

Извештај Центра за контролу и превенцију болести такође је открио да аеросоли могу да путују најмање 3,9 метара, што је више него двоструко више од препоручених смерница за социјално дистанцирање.

Поред маске, социјално дистанцирање и боравак на отвореном се сматрају главним начинима за спречавање трансмисије вируса.

– Зато треба да будете напољу ако је то могуће. Добар проток ваздуха распршиће вирус. Ако сте у затвореном простору, размислите о отварању прозора. Треба вам што више свежег ваздуха – истиче Виллијам Ристенпарт, професор хемијског инжењерства на Универзтету Давис.

Површине су још један потенцијални метод преношења корона вируса, с тим што Центар за контролу и превенцију болести тврди да је „могуће да особа добије Ковид-19 тако што ће додирнути површину или предмет на ком се налази вирус, а затим да пипне сопствена уста, нос или евентуално очи. “

Истраживања стручних часописа Lancet и журнала The New England открила су да се вирус задржава на штампаном папиру и марамици до три сата, картону до 24 сата, до два дана на дрвеној тканини и до седам дана на пластици и нерђајућем челику. Када је реч о папирном новцу и стаклу вирус се може задржати до четири дана.

Извор Телеграф.рс