Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Грађани широм Србије, очекујте позив из банке: Ево шта нас чека

Према првим информацијама, врло је вероватно да ће неки привредници моћи да рачунају на ове погодности, а о конкретним условима преговараће директно са банком.

Пошто је 1. јула истекао тромесечни мораторијум на кредите, који су банке омогућиле својим клијентима крајем марта, многи банкари почели су појединачно да контактирају своје клијенте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичних разговора на тему додатних олакшица или продужетка застоја у отплати зајмова још увек није било, и како тврде у банкарском сектору не постоји глобално размишљање на ту тему, али је банкама остављена могућност да у директном контакту са клијентима договоре нове олакшице.

Тако би свака банка могла клијентима за које процени да им је потребно, како за грађане, тако и за фирме, односно правна лица, дати неке погодности, укључујући додатни мораторијум на отплату кредита

Поједине банке су већ почеле да контактирају своје клијенте, посебно оне који су оцењени као ризичнији и који би могли бити у проблему да на време отплаћују своје обавезе. Њима се нуде посебни услови за продужетак мораторијума или евентуални репрограм кредита, уз продужетак отплате и нешто мање рате.

Такође, многи банкари омогућавају и такозвани „брзи кеш“, готовинске позајмице углавном мање вредности, од 5.000 до 10.000 динара, које се одобравају врло брзо, без превише „папирологије“ и чак и без доласка у експозитуру. Очигледно је процена да би и ови мали износи могли да помогну „ликвидности“ неких домаћинстава.

Ипак, интензивнију комуникацију банака са клијентима тек треба очекивати у наредном периоду, а све ове опције које се нуде требало би да обезбеде успешан наставак сарадње, односно да и банка и клијент буду задовољни – банка наставља да добија своју рату, а клијент успева да се не презадужи.

Овакве олакшице многима су веома значајне у тренутку када се на јесен очекује нови талас кризе, уз могућа отпуштања и смањење зарада.

– Немам директну информацију од банака, о евентуалним појединачним разговорима или преговорима са клијентима, али прича је сасвим логична. Овде постоје две битне ствари. Прво, банке су имале три месеца „рупу“ у оперативи и морају тај мањак да надоместе. Зато ће још агресивније и јаче нудити своје производе. С друге стране, у целој тој причи оне ће имати људе којима ће одговарати овакве понуде, само је питање да ли ће бити у могућности да их кредитно испрате – оцењује Душан Узелац, економиста и оснивач портала „Каматица“, уз напомену да се тек очекује општи пад кредитне способности.

Он подсећа да је пандемија корона вируса донела једну „рупу у систему“.

– Имамо потпуне колапсе појединих бизниса, као што су туристичке агенције, ресторани или хотели, док на другој страни има и оних који „цветају“ у корона кризи – интернет трговина, е-цоммерце, достава хране, или пољопривредна производња у сеоским газдинствима. Сигурно ће се у наредном периоду теже долазити до новца, али морамо да се сналазимо, а тек за 2-3 године ћемо моћи да проценимо праве ефекте свега што се тренутно дешава – закључује Душан.

Поред грађана, одређене олакшице од банака очекују и фирме, а међу главним „жељама“ су додатно одлагање плаћања кредита и евентуални повољнији зајмови за ликвидност, али и инвестиције у наредном периоду.

Према првим информацијама, врло је вероватно да ће неки привредници моћи да рачунају на ове погодности, а о конкретним условима преговараће директно са банком.

Извор: Курир.рс/Блиц