Србија

ОВО СУ НОВИ ПОСЛАНИЦИ: Нека имена ће вас баш изненадити

Конститутивна седница биће највероватније 3. или 4. августа. Иако се разматрало да буде у неком већем простору због епидемиолошке ситуације, ипак ће се одржати у згради Скупштине Србије

Конститутивна седница новог сазива парламента биће одржана највероватније 3. или 4. августа. Иако се разматрало да због епидемиолошке ситуације буде одржана у неком већем простору, посланицима ће мандати бити потврђени у здању на Тргу Николе Пашића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Седницом ће председавати Смиља Тишма (91) са листе СПС, најстарија посланица, а помагаће јој четворо најмлађих посланика – из СНС, СПС, Спаса и Савеза војвођанских Мађара.

У скупштинским клупама ће се наћи неки од ветерана, попут Драгана Шормаза из СНС, који је већ око 20 година народни посланик, али и нова лица којима је ово први улазак у парламент.

Тако ће први пут у Скупштини као посланик СНС седети познати виолиниста Јован Колунџија, Стефан Кркобабић, иначе син лидера ПУПС Милана Кркобабића, али и водитељ Лав Григорије Пајкић. Такође, ватрено кршење имаће и чувена глумица са листе СПС Јелица Сретеновић, коју грађани памте по чувеној улози Коке у серији „Бољи живот“.

ПРЕДСТАВНИЦИ НАРОДА

Листа СНС

Оперска дива, пијаниста, Ивановићева удовица…

Фото: Јутјуб

Листа коју је предводио СНС освојила је 188 мандата и са ње улазе Јован Колунџија, магистар виолине, који је на високом трећем месту. Иван Тасовац, пијаниста и директор Филхармоније, на деветом је месту, а загарантовано је и место оперској диви Јадранки Јовановић, која је на 23. месту и која је била посланик у претходном сазиву. У Скупштину улази и Милена Ивановић, удовица Оливера Ивановића, која је на 55. месту, као и Стефан Кркобабић, дипломирани менаџер за односе са јавношћу, син лидера ПУПС Милана Кркобабића. Познати водитељ и син списатељице Исидоре Бјелице Лав Григорије Пајкић налази се на 148. месту на листи, па је извесно да и он улази у парламент.

Листа СПС-ЈС

Тренер, хашки адвокат и Пупинов потомак

Фото: Јутјуб

Листа СПС-ЈС освојила је на изборима 32 мандата, па у парламент улазе Смиља Тишма (на петом месту на листи), која је рођена 1929. и која је као дете преживела страхоте Јасеновца. Са ове листе долази и будућа најмлађа посланица Дубравка Краљ (1994. годиште), која је мастер правник. Судећи према листи и броју освојених мандата, у скупштинској клупи видећемо и Тому Филу, познатог београдског адвоката који је заступао Слободана Милошевића и Јованку Броз, а ту ће бити и Љупко Петровић, познати фудбалски тренер, тачније једини југословенски тренер који је тријумфовао у Купу европских шампиона са Црвеном звездом 1991. У парламент улази и Кока из серије „Бољи живот“ – глумица Јелица Сретеновић, као и Јустина Пупин Кошћал, потомак научника Михајла Пупина.

Листа Спаса

Генерал, новинар и бивша Шешељева узданица

Фото: Јутјуб

Листа коју је предводио Александар Шапић има 11 мандата, а судећи према списку, у Скупштину улазе некадашња посланица СРС Марина Рагуш, која је на другом месту на листи, као и новинар Радомир Дмитровић, иначе бивши уредник Вечерњих новости. У парламент са осмог места на листи улази и некадашњи генерал Војске Републике Српске Светозар Андрић, а у скупштинским клупама ће поново бити и Жељко Томић, који је у једном од ранијих сазива био посланик ДСС.

Извор: Курир.рс/ Катарина Благовић

Ознаке