Србија

ОВО СВИ ГРАЂАНИ МОРАЈУ ДА ЗНАЈУ! Банке издале важно обавештење за све дужнике

Ново најављено замрзавање рата на кредите за још два месеца било би значајно олакшање за многе дужнике којима је тренутно главна брига да ли ће задржати радно место и хоће ли им у наредним месецима бити смањена плата.

Ипак, сви који су прихватили претходни мораторијум, плус ову нову олакшицу, мораће да рачунају на месечну рату која ће бити и до 700 динара већа у односу на просечну рату „пре короне“, односно пре априла. То је резултат просте рачунице, а узимајући у обзир да банке и током мораторијума обрачунавају редовну камату и затим је приписују дугу и равномерно распоређују на преостале рате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је најављено, нови мораторијум важио би још „бар два месеца“, а ако би услови били исти као и раније корисници кредита могли би да стопирају још две месечне рате и да након тога наставе са отплатом као и пре застоја, али уз увећан месечни износ.

На пример, ако имате месечну рату стамбеног кредита од 300 евра, од чега камата чини 150 евра, то значи да ће вам током новог двомесечног мораторијума банка обрачунати редовну камату од 300 евра. Тај износ ће након истека мораторијума поделити подједнако на преостале рате, па ако вам је, рецимо, до краја отплате преостало још 10 година (120 месеци), месечни трошак ће бити већи за 2,5 евра или око 300 динара.

Ипак, ако сте претходно већ искористили тромесечни мораторијум, који вам је рату (под истим условима кредита) повећао за око 450 динара, нови застој практично ће почетни месечни износ који сте банци плаћали „пре короне“ увећати за више од 700 динара, а кредит ћете отплаћивати укупно 5 месеци дуже.

Такође, ако имате кеш кредит од 500.000 динара који је у трећој години отплате (од укупно седам) и месечна рата овог кредита, са каматом од 9,82 одсто годишње, сада износи 8.320 динара, после два месеца новог мораторијума рата ће вам бити већа за нешто више од 200 динара, и износиће око 8.500 динара.

Уз претходни мораторијум и увећање рате од 310 динара, то значи да ћете у односу на март ове године банци месечно плаћати суму већу за око 500 динара.

„Одлука о мораторијуму ће почети да важи од 1. августа. Сви пратећи детаљи требало би да буду усвојени на ванредном састанку Извршног одбора централне банке у понедељак“, поврдили су нам у централној банци.

У првом кругу је мораторијум аутоматски одобраван свим корисницима кредита, а они који су желели да наставе са редовном отплатом зајма морали су да се јаве својој банци.

Извор: Блиц.рс