Србија

ПАЗИТЕ СЕ! Ово су симптоми који показују да имате корону!

Инфекција вирусом корона код великог броја заражених праћена је и стомачним проблемима. С обзиром на то да су лети иначе честе стомачне вирозе, врло је битно да се разликују симптоми коју упућују на инфекцију ковидом 19 од обичне “прехладе стомака” или евентуалног тровања.

Доктор Срђан Марковић, гастроентеролог Клиничко-болничког центра Звездара, каже да није једноставно направити разлику, али да постоје извесни знаци:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Уколико је ковид 19 узрок гастроинтестиналних тегоба, најчешће се јавља и повишена температура, респираторне тегобе, малаксалост, губитак чула мириса. У случају обичног вирусног гастроентеритиса, ови придружени симптоми не постоје. Дакле, за разликовање је битна клиничка слика, епидемиолошки подаци као и додатне дијагностичке методе у случају сумње на ковид 19”.

Засад се на ковид 19 о трошку државе тестирају само они пацијенти који имају повишену телесну температуру, кашаљ и бол у грлу. Јер, што се тиче стомачних проблема, потребно је да се сачекају резултати многобројних истраживања да би могло поузданије да се каже у ком проценту је заступљена гастроинтестинална симптоматологија код заражених вирусом корона.

“Према једној студији, која је обухватала 206 хоспитализованих пацијената са лакшом клиничком сликом у Вухану, њих 48 је имало само дигестивне симптоме, 69 је имало дигестивне и респираторне симптоме, а преосталих 89 само респираторне симптоме”, каже доктор Марковић.

“Поједини радови указују на то да су неки пацијенти имали дијареју и мучнину пре појаве респираторних тегоба. Друга студија, која је обухватила 1.099 пацијената, указује на то да је дијареја била присутна код четири одсто оболелих од ковида, а повраћање код пет одсто”.

Посебан изазов за лекаре који су специјалисти за гастроенетерологију су оболели од инфламаторних болести црева.

“Пацијенти са хроничним инфламаторним болестима црева могу да имају пролив који је повезан и са погоршањем болести, па специјалиста мора да буде обазрив приликом постављања дијагнозе”, истиче др Марковић и додаје да још ствари треба посматрати кроз призму ковида 19.

У случају да клиничка слика и епидемиолошки налази указују на ковид 19, потребно је да се уради крвна слика, седиментација, ЦРП, фибриноген, феритин, Д-димер, ПСР тест и рендген срца и плућа.

“Ако пацијент има само акутни пролив, потребна је анализа столице”, каже др Марковић.

Антибиотици изазивају стомачне тегобе
Терапија антибиотицима такође може да узрокује стомачне тегобе.

“Тада је реч о антибиотском колитису, али може бити и колитис изазван бактеријом клостридијом, па је у вези са овим битна заштита дигестивног тракта пробиотицима”, каже др Срђан Марковић.

Извор: Ало.рс/Новости