Регион Србија

ПОНОВО ДРАМА НА ГРАНИЦИ! Српски туристи јављају да им од 10.30 часова није дозвољен улаз у ГРЧКУ из Северне Македоније!

Пре две недеље, тачније 15. јуна, владао је општи хаос на бугарско-грчкој граници када се није знало да ли ће српским туристима бити дозвољен улазак у Грчку или не. А данас је на помолу ново лудило на границама.

Грци су, наиме, од данас отворили широм врата за туристе који долазе друмским, авионским или поморским саобраћајем. И отворили многе граничне прелазе међу којима и Евзони, највећи између Грчке и Северне Македоније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски туристи су јавили да су од поноћи до јутарњих часова аутомобили и аутобуси из Србије без проблема улазили у Грчку преко Северне Македоније, преко граничног прелаза Евзони, да би око 10.30 стигла шокантна вест са лица места.

„Важна информација за Евзони прелаз. Од пре неколико минута Евзони прелаз је опет затворен за туристе и не може да се уђу у Грчку преко Евзонија! Молимо Вас да поделите ову објаву и да јавите ако знате некога да се упутио преко тог прелаза! Улазак је могућ само преко Бугарске и прелаза Промахонас“, објавили су наши туристички радници из Грчке.

Према за сада још незваничним информацијама, „полицајци и цариници на Евзонију су око 10.30 часова добили допис из Атине да се неће дозвољавати улаз туристима на овом граничном прелазу до 15. јула“.

Сеничић: Чекамо од Грка званично обавештење
– Истина је да је Евзони данас преподне затворен за српске туристе. Очекујемо да од грчких власти добијемо званично обавештење и објашњење – рекао је за „Блиц“ Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА), који се службено налази на Скијатосу.

Како је додао, „јуче су добили допис у којем је стајало да ће једино грађани Србије од свих земаља ван ЕУ моћи да уђу у Грчку и на прелазу Евзони“.

– У међувремену је стигао некакав допис који је доста неразумљив и за саме царинике, у којем се инсистира да из Северне Македоније у Грчку могу да уђу само власници пашоса држава ЕУ. Сличну ситуацију смо имали на бугарској граници када је отворена….

Српски туристи који се враћају из Грчке могу из ове земље на Евзонију да уђу у Северну Македонију, те тим путем наставе ка Србији, али не и у супротном смеру.

Како од Евзонија до бугарско-грчке границе?
За све оне који су већ стигли до Евзонија, или се налазе у његовој близини, пријатељи из Северне Македоније саветују два најбржа начина да се домогну бугарско-грчке границе, односно прелаза Кулата – Промахонас.

„Можете слободно преко Македоније, али идите од Скопља на нови ауто-пут од Миладиновца према Штипу и Струмици, на гранични прелаз Ново Село улазите у Бугарску, па на Кулата до Грчке како би избегли гужве“, гласи савет из Северне Македоније.

А они који су већ на Евзонију, треба да се врате десетак километара назад, па преко Струмице домогну Бугарске и даље до прелаза Кулата – Промахонас.

Дакле, сви који су кренули, или се спремају да крену пут Грчке, уколико не желе да се коцкају, боље је да иду на сигурну варијанту и на нешто дужи и спорији пут преко Бугарске, односно прелаза Кулата-Промахонас.

Извор: Блиц.рс