Регион

ПОНОВО ПРОГЛАШЕНА ЕПИДЕМИЈА! На овим местима су маске обавезне

ПОДГОРИЦА – У Црној Гори су јутрос преминула још два пацијента од корона вируса, у Подгорици и Бару, што је број умрлих од половине прошлог месеца повећало на 28.

Помоћник директора Клиничког центра Црне Горе Немања Радојевић је за ТВЦГ рекао да стање са корона вирусом у тој земљи није алармантно, али је, како је рекао, за бригу и пажњу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ситуацију још држимо под контролом“, рекао је Радојевић.

Радојевић није искључио могућност затварање Подгорице ако број заражених буде растао, али је додао да се то питање у овом тренутку не разматра.

„У овом таласу, у односу на пролећна дешавања, бележи се мањи број пацијената на болничком лечењу и мањи број њих на респиратору“, рекао је Радојевић оценивши да то није лоше, јер има више могућности екстензије.

Он каже да се свакодневно бележи пораст броја новозаражених, јер је „неких 15 одсто узорака позитивно“.

У Црној Гори су ковид позитивна 64 здравствена радника, од тога 17 лекара, 39 медицинских техничара и осам помоћних здравствених радника.

„То нам се не свиђа, не иде у прилог да се талас епидемије смањује. Нисмо неки претерани оптимисти били, зато је Национално координационо тело донело ригорозније мере и опет позивамо грађане да их се придржавају. То је главни начин како се борити са вирусом. Како ће бити у будућности зависи од доста фактора“, рекао је Радовић.

Додао је да су све пројекције о броју инфицираних ишле су на један одсто укупне популације.

„Дакле 6.000. То је неки број до којег имамо простора да се крећемо, да то може здравствени систем поднети како треба“, казао је Радојевић.

Помоћник директора КЦЦГ подсјећа да је рестриктивним мерама у марту и априлу угушена епидемија и да се таквим мерама то могло учинити и сада.

„Али то нема пуно ефекта, јер се морате отварати, не може под стакленим звоном живети. У овом моменту смо одлучили да мере буду блаже, да се дужина трајања епидемије продужи, да имамо одређени ниво контроле, дакле да не букне“, казао је Радојевић.

У Црној Гори поново проглашена епидемија

Црногорско Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) поново је у уторак прогласило епидемију корона вируса на територији целе Црне Горе, на предлог Института за јавно здравље Црне Горе, саопштила је Влада Црне Горе.

У складу с тим, од данас се уводи више нових привремених мера, укључујући обавезно ношење заштитних маски на отвореном и затвореном простору на целој територији Црне Горе, а обавеза се односи и на децу старију од седам година.

Маске нису обавезне на плажама и у националним парковима, под условом државања физичке дистанце и раније прописаних мера, пренеле су подгоричке Вијести.

„Окупљање се ограничава на целој државној територији на максимално 40 особа на отвореним јавним местима, а на 20 особа на затвореним, уз обавезу поштовања физичке дистанце од најмање два метра. (Ова обавеза не односи се на објекте становања.)“, пише у саопштењу Владе.

Наводи се и да је због изузетно високог епидемиолошког ризика који носе поједини скупови продужена до 6. августа примена мјера донетих 30. јуна, које се односе на забрану рада диско клубова/барова и ноћних клубова/барова, као и организовања свадби, матурских, рођенданских и других приватних прослава.

Продужена је до 30. јула примена мера донетих 7. јула којима се забрањује одржавање забавно-музичког програма у угоститељским објектима и прекида рад првостепених социјално-лекарских комисија у области социјалне и дечије заштите у центрима за социјални рад.

Када је реч о појединачним деловима земље НКТ је за неке донело ублажавајуће а за друге пооштрене мере, у зависности од епидемилошке ситуиације.

У БиХ 324 новозаражених, само у ФБиХ 190

У Босни и Херцеговини је у последња 24 сата забележено укупно 324 особа заражених корона вирусом, у Федерацији 190 и у Републици Српској 134.

Само у Федерацији БиХ тестирано је 1.209 узорака.

Нови случајеви регистровани су у Унско-санском, Средњобосанском, Зеничко-добојском, Херцеговачко-неретванском, Западно-херцеговачком, Тузланском, Босанско-подрињском, Кантону 10 и Кантону Сарајево.

У Федерацији БиХ до сада је тестиран 78. 221 узорак, а вирус корона потврђен код 5.082 особе.

Тренутно активно је 2.750 случајева позитивних на вирус корона.

Од 113 потврђених смртних исхода у Федерацији БиХ, 73 особе су мушког (64.4 одсто) и 40 женског пола (35.4).

Што се тиче старосне структуре, 78 преминулих пацијента (69.03 одсто) је имало преко 65 година, саопштио је федерални Институт за јавно здравље.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Танјуг