Србија

ПОТПРЕДСЕДНИК СПС-А ЗАЛЕДИО СНС: Извешћу 5.000 људи, блокираћемо ауто-пут, преселиће се протести на југ!

Фото: Јутјуб

Новица Тончев, потпредседник СПС Ивице Дачића, запретио је да ће организовати протест на југу Србије јер му напредњаци на локалу, како тврди, „отимају одборнике и желе да смењују директоре“!

Поручује да се не плаши и да ће извести неколико хиљада људи да блокирају ауто-пут Ниш-Скопље!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тончев је на седници Скупштине општина Сурдулица, на чијем је челу, поручио да ће се протести који се дешавају у Београду преселити и на југ Србије.

Све због фотеља

– Ми ћемо са 5.000-6.000 људи блокирати ауто-пут Београд-Скопље уколико ми још неко од директора државних институција из СПС буде смењен. Сурдулица је једина слободна територија у Србији – Ужичка република, једино место где нема мрака и страха – у ватреном говору испалио је Тончев.

Он је то поновио јуче у разговору за Курир, али се оградио од републичке власти, против које, како тврди, нема ништа.

– СНС на локалу, са Драганом Стевановићем на челу, купује наше одборнике и хоће да нам смењује директоре предузећа. Ми смо овде победили, а сада хоће да нам то узму. Протесте у Београду не подржавам, ми немамо везе с тим. Ја против републичког нивоа немам ништа, овде је у питању локална власт. И ми (СПС) смо власт у Србији, али овде се ради о локалном парламенту, то нема везе са републиком – рекао је Тончев.

А да Тончев није једини одметнути кадар СПС, јасно је и на примеру њихове функционерке из Чачка. Наиме, син начелнице градске управе за урбанизам у Чачку Весне Дмитрић, Лазар Дмитрић, активно учествује на протестима против власти и без проблема се тиме и хвали на друштвеним мрежама. Он је своје фотографије са протеста објавио на свом Фејсбук налогу.

Непримерено

Како је за Курир потврдио Александар Максимовић, одборник СНС у Скупштини Чачка, Дмитрићева јесте кадар СПС, по коалиционом споразуму из 2012. и 2016.

– Крајње је неочекивано да такви људи, који су на функцијама на којима јесу захваљујући странци, и чланови њихових породица учествују у демонстрацијама и рушењу власти у којој су и сами. Они примају плате и издржавају се од власти иако се не истичу својим радом. Заиста није у реду – рекао је Максимовић.

Подсетимо, осим ово двоје функционера, и остали кадрови из СПС су данима уназад учествовали на насилним протестима. Тако су међу хулиганима били Владимир Шкундрић, син бившег министра Петра Шкундрића, затим саветник министра Горана Тривана, брат шефа кабинета Бранка Ружића…

Председник Александар Вучић ову издају социјалиста прокоментарисао је речима:

– Велики број функционера СПС мисли да им је Вучић покварио снове, не воле ме зато што не могу да краду.

Дачић: Сменио сам Шкундрића, казнићу Тончева и све остале

Ивица Дачић, лидер социјалиста, поручио је за Курир да је љут на иступ потпредседника СПС Новице Тончева. – Најоштрије осуђујем његову изјаву о блокади пута на југу Србије. Таква изјава је директно супротна политици СПС. СПС најоштрије осуђује свако насиље, напад на институције и блокаду саобраћајница, а посебно напад на Вучића. Свако ко се понаша супротно политици СПС, биће санкционисан – изјавио је Дачић. Он је најавио да ће свако ко подржава или учествује у насиљу бити смењен и искључен из странке. – Статутарна комисија СПС искључила је из партије двојицу чланова из Инђије који су учествовали у рушилачким демонстрацијама испред парламента, због поступања супротног од политике партије и нарушавања угледа СПС. Свако ко подржава или учествује у насиљу, а повезан је на било који начин са СПС, биће смењен и искључен. Такође, Петар Шкундрић је разрешен дужности саветника у Влади Србије. О одговорности Горана Тривана због напада његовог саветника на председника Вучића расправљаће се на седници Председништва – најавио је Дачић.

Миленко Јованов: Нико неће блокирати ауто-пут

Потпредседник СНС Миленко Јованов поручио је Тончеву да ауто-пут сигурно неће блокирати. – Нико неће блокирати ауто-пут, јер то није ничија прћија, већ јавно добро свих грађана Србије. О самом поступку господина Тончева пак треба да се изјасни председник његове странке – јасан је био Јованов у изјави за наш лист.

Александар Шапић: Нећу да се мешам у односе СНС и СПС

Лидер СПАС Александар Шапић каже за Курир да је чуо Вучићеве изјаве о социјалистима, али да то неће утицати на његов наступ у петак, за када је председник Србије заказао консултације са представницима листе „Александар Шапић – Победа за Србију“. – Немам намеру да улазим у односе СНС и СПС, нити да коментаришем изјаве других, па макар то био и председник државе. Ваше питање да ли ће Вучићеве изјаве утицати на исход предстојећих консултација јесте легитимно, али то је питање за Вучића – изјавио је Шапић.

Извор: Зорана Јевтић/ И. Жигић – И. Кљајић/Курир