Србија

ПРЕДИГРА ЗА ЧЕТВРТАК: Брисел пре ултиматума Србији погурао ЛАЖНУ ДРЖАВУ у Европол

ПРЕДСТАВНИЦИ администрације у Бриселу сутра ће практично уручити ултиматум Србији – ексклузивно сазнају „Новости“ из добро обавештених дипломатских извора.

Према нашим информацијама, делегацији Београда, која путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција, у седишту Европске уније биће уручен нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признавање Косова од стране Србије, и којим се од наше стране неопозиво захтева да суштински призна једнострано проглашену независност лажне државе!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ Албанце гура у Европол

У међувремену, уз помоћ својих савезника, Приштина је наставила са покушајима да отвори врата међународних организација, упркос договору о обостраном мораторијуму, по ком би Београд требало да се уздржи од акције за повлачење признавања „Косова“, а покрајинске власти да ставе ад ацта своје захтеве за чланство. Тако је прекјуче стављен потпис на споразум о сарадњи са Еурополом, чиме је Приштина добила могућност да, као и Србија и још 11 земаља које нису чланице ЕУ, има свог официра за везу при овој европској агенцији која пружа помоћ у борби против тешког и организованог криминала.

Седиште Еуропола је у Хагу, његове чланице су 27 земаља ЕУ, а своје официре за везу у овој агенцији имају и Албанија, Аустралија, Канада, Колумбија, Северна Македонија, Исланд, Молдавија, Црна Гора, Србија, Норвешка, Швајцарска и Турска. Споразум који је Приштина потписала предвиђа сарадњу између Еуропола и косовске полиције, царине, пореске управе и јединица за спречавање прања новца, као и приступ размени информација у циљу борбе против тешког и организованог криминала.

До сада, информације са Еурополом Приштина је размењивала посредством мисије Еулекс, тако да је овај споразум још један прст у око Београда од стране администрације у Бриселу која зна да је на снази мораторијум зарад наставка дијалога, чији је и званични посредник. Иначе, одлука Еуропола да се потпише споразум са „Косовом“ донета је прошлог месеца, за време док је Савету ЕУ председавала Хрватска.

Извор: Новости