Србија

ПРЕМИЈЕРКА ОДБРУСИЛА: То је чиста лаж, нико није умро због…

Фото: Јутјуб

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић обраћа се на редовној конференцији за медије Кризног штаба за заштиту здравља становништва Србије од заразне болести ЦОВИД-19.

На конференцији ће говорити и министар здравља Златибор Лончар и директор КБЦ „Земун“ Драгош Стојановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што су саопштени нови подаци о стању епидемије у Србији, премијерка Ана Брнабић се осврнула на извештавање појединих страних медија о смрти пацијента у Земунској болници, који је наводно умро јер није било слободог респиратора.

– Желим да грађанима кажем да, током читаве борбе против коронавируса, није постојала особа која није добила подршку респиратора ако је то било потребно. Не постоји ниједна особа која је преминула јер није било респиратора, или чекајући на њега – изјавила је Брнабић.

Истиче да Србија има, и имала је, довољно респиратора у сваком тренутку.

– Ово нам је било посебно важно у борби и лично сам морала да одговорим на ово. Било нам је важно то да никада наши здравствени радници не дођу у ситуацију да бирају ко ће преживети јер нема довољно респиратора. То смо видели у неким земљама, и богатијим од наше, али ми никада нисмо дошли у ту ситуацију – каже премијерка, додајући да је оно што је пласирано у страном медију, чиста лаж.

– Није ми јасно зашто то долази од једне стране новинске агенције, из земље која је трпела страшне последице и која има више од 30.000 умрлих од короне – рекла је Брнабићева и додала да је та земља имала огромну стопу смртности.

Премијерка је рекла да се свакодневно шаљу респиратори из централних магацина тамо где је потрено, те да од почетка епидемије нисмо били ни близу да попунимо своје капацитете што се тиче респиратора.

„Никад овако није било, ми ћемо наставити да се боримо за здравље наше нације. Ово је највећа криза у којој је свет од Другог светског рата“, рекла је Брнабићева.

Како је речено, најкоплекснија ситуаиција је у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Шапцу, а премијерка каже како се ситуација у Новом Пазару и Тутину примирила те скоро и да нема новозаражених.

„Имамо више излечених него оних који треба да буду примљени у болнице“ , рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Када је реч о петицји коју су потписали лекари министар здравља је рекао да ће придржавати онога што они траже.

„Они су тражили да се поштују препоруке. Ја обећавам да ћу поштовати то што су они рекли, и први ћу се придржавати тога“, рекао је Лончар.

Он је говорио и значају тестова и људима који су негативни и који се лече.

„Тест не лечи нити је икога лечио. Ми имамо пацијенте који су негативни, а имају све симптоме и параметре, клиничку слику као да су позитивни“, објаснио је министар здравља.

Премијерка је рекла да је важно да се провери које су лабораторије релевантне за тестирање и да нема проблема са лажним тестовима.

„У Србији врло лако можете да проверите да ли је неко заиста тестиран и какви су резултати, то се не може фалсификовати“, рекла је премијерка Брнабић.

Извор: Новости