Србија

ПРОТЕСТ ЈЕ БИО МИРАН А ОНДА СУ ПОЛЕТЕЛЕ ФЛАШЕ И БАКЉЕ: Отерани су (ВИДЕО)

Грађани су се поново окупили испред Скупштине Србије, после два дана протеста које су обележили сукоби демонстраната и полиције.

Протести су започети као реакција на најављено увођење полицијског часа, али су исте вечери прерасле у покушај упада у Скупштину, бацање сузавца, каменица, хапшења, полицијске акције за разбијање демонстрација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао директор полиције Владимир Ребић, до сада је повређено 118 полицајаца, а 153 учесника протеста су процесуирана.

И међу демонстрантима било је повређених, али до сада није познато који број и какве су им повреде.

Заштитник грађана саопштио је да је директним увидом на терену током јавног окупљања грађана синоћ у центру Београда утврдио да полиција није користила прекомерну силу према учесницима тог окупљања, осим у појединачним случајевима.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да нема ни говора о сарадњи полиције са било којом изгредничком групом, те да полиција нема потребу да на било који начин интервенише када је нико не напада и не уништава државну имовину.

„Нажалост, морам да констатујем да и вечерас имамо кршење закона и непријављене скупове, кршење епидемиолошких мера, али и инциденте у појединим градовима“, истакао је Стефановић у изјави за јавност и позвао грађане који учествују у демонстрацијама да не прибегавају насиљу.

Тврдње да полиција користи некакве тобожње параполицијске формације током ових протеста су потпуно лажне, каже министар, преноси Танјуг.

22:49
Аплаузи за лекара-хероја у Нишу

У Нишу је одржана и протестна шетња. Пролазећи поред КЦ Ниш, грађани су аплаудирали лекару-хероју преминулом у јеку епидемије вируса корона др Миодрагу Лазићу, као и другим лекарима који се боре против вируса корона.

22:38
Део демонстраната заиграо коло на платоу испред Скупштине Србије

22:34
Градски одбор СНС Чачак саопштио је да су вечерас разбијена стакла на њиховим просторијама на градском шеталишту, оценивши да се насиље виђено претходних дана у Београду, Крагујевцу, Новом Саду преселило и у Чачак.

22:13
Фабрици: Брисел с великом пажњом прати шта се дешава у Београду

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да Брисел с великом пажњом прати оно што се последња два дана дешава у Београду, да су забринути због насиља виђеног на протестима и да га осуђују.

„То што се десило протеклих неколико дана је нешто што пратимо из Брисела са великом пажњом, али и бригом, видели смо људе коју су се најпре спонтано окупљали, али након мирног скупа догађај је постао насилан и забринути смо због оног што се десило“, рекао је Фабрици на РТВ Војводина, преноси Танјуг.

Право људи на мирне демонстрације би требало поштовати и гарантовати, али истовремено свако насиље треба осудити, додао је он.

22:08
Демонстранти су отерали групу учесника протеста која се противила седењу на улици и која је покушала да приђе Скупштини.

22:05
Тренутно лете флаше и бакље, две групе су на ивици сукоба.

22:02
Група учесника протеста одвојила се и не жели даље да седи на улици, већ се приближила згради Скупштине. Томе се противе остали демонстранти, па су присутне тензије међу њима.

21:57
У околини Скупштине чула су се два топовска удара, а испред зграде запаљена је једна бакља, али није било већих инцидената.

21:27
Јаке полицијске снаге распоређене су иза Скупштине, у Косовској улици

21:12
Испред зграде Скупштине приметан је веома мали број полицајаца

Извор: sputniknews