Србија

РАТНЕ СЦЕНЕ ИЗ НОВОГ САДА: Градска кућа засута молотовљевим коктелима, полиција каменицама

Незадовољни грађани који су се окупили на протесту у Новом Саду полако се разилазе док 30-ак махом млађих људи не престаје да гађа Градску кућу на Тргу слободе разним предметима.

Како смо извештавали, у налету беса незадовољних грађана највише је страдала Градска кућа на којој су прозори у приземљу потпуно демолирани, а окупљени грађани и даље бацају бакље, петарде и друге предмете којима разбијају прозоре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, грађани су се окупили данас око 18 сати на Тргу слободе у Новом Саду у жељи да искажу своје незадовољство поводом најаве увођења оштријих мера заштите због ситуације са епидемијом корона вируса и у знак подршке људима који су учествовали на синоћњим протестима у Београду.

Окупљени грађани кренули су у протестну шетњу Булеваром Михајла Пупина и Јеврејском улицом до Булевара ослобођења где су на кратко сели и блокирали саобраћај на раскрсници код Футошке пијаце а затим су се упутили до зграде Радио-телевизије Војводине где су разбијена улазна врата у ту медијску кућу.

Полиција се појавила на месту инцидента и зауставила демонстранте да даље демолирају зграду РТВ-а а они су се поделили и један део је отишао ка Тргу слободе до Градске куће и успут су каменицама разбили излог на просторијама Српске напредне странке.

Демонстранти су каменицама, петардама и бакљама засули Градску кућу и демолирали прозоре у приземљу зграде а неко од присутних, махом млађих Новосађана бацио је и Молотовљев коктел.

Полиција се на месту инцидента појавила тек након пола сата дивљања незадовољних грађана али није интервенисала већ се стационирала у улици Модене и на почетку Трга слободе.

Окупљени грађани узвикују пароле „Косово је Србија“, а неки траже истину и оставку кризног штаба.

Вучевић: Потпуно је јасно да су ови вандалски и кукавички напади политички инструисани

Поводом дивљања појединаца по Новом Саду огласио се и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је у саопштењу навео да насиље није политика и најоштрије осудио вечерашње „дивљање вандала на улицама Новог Сада и покушај да запале Градску кућу – један од симбола Новог Сада“.

– Ово монументално здање током претходних 125 година издржало је „ударе“ разних политичких ветрова, и срамно је што је нашу Градску кућу данас, пред очима јавности, покушала да демолира и спали група хулигана са фантомкама и капуљачама. У току непријављеног протесног окупљања ти вандали су вечерас разбијали и просторије Српске напредне странке, и улазна врата зграде Радио-телевизије Војводине. Потпуно је јасно да су ови вандалски и кукавички напади политички инструисани, и да представљају директну последицу позива Ђиласа, Нога и осталих из Савеза за Србију, који су синоћ насилним упадом у Народну скупштину покушали да изведу државни удар – оценио је Вучевић.

Додао је и да овакву климу у друштву стварају управо они који су поражени на изборима 21. јуна те да се не сме дозволити даља ескалација насиља.

– Не смемо да дозволимо да дође до тачке кључања и да због њихових болесних политичких амбиција страдају невини људи. За гласове Новосађана се бори радом и резултатима, а не каменицама, бакљама и молотовљевим коктелима. Позиван надлежне државне органе да учине све да се стане на пут хулиганском и уличарском понашању, и да починиоце привреду правди – поручио је градоначелник Новог Сада.

Извор: Блиц