Регион

РЕГИОН СЕ ТРЕСЕ! Албанац у фотељи премијера?

ПОБЕДНИК на ванредним парламентарним изборима у Северној Македонији – Коалиција „Можемо“ предвођена социјалдемократама (СДСМ) Зорана Заева, у новом сазиву скупштинског састава једнодомног Собрања имаће 46 посланика од укупно 120 места, али је извесно да кључ за формирање нове македонско-албанске коалиционе владе поново држе Демократска унија за интеграције (ДУИ) Аљија Ахметија, са пресудних 15 мандата.

Упркос чињеници да су на изборима наступили одвојено, сви аналитичари у Скопљу верују да ће Заев потпомогнут изборним коалиционим партнерима из покрета Беса, са Ахметијем поново пронаћи заједничке интересе за формирање нове владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али овога пута се верује да ће цена тог договора ипак бити нешто скупља но претходног пута. Уосталом, кандидат за премијера из редова албанске ДУИ Насер Зибери изјавио је да је „победио концепт за Албанца премијера“! Извесно да ни Заев не жели да се премијерске фотеље одрекне тек тако, па ће преговори бити тешки, али мало ко сумња да се нови „дил“ старих партнера неће постићи.

Да ли је тај постизборни договор био планиран и пре избора, није баш јасно. Не искључује се прећутно „пробно раздвајање“, да би се сада наставило по старом, после демонтаже техничке извршне власти. Како се очекује, СДСМ и ДУИ прихватиће и јединог посланика Демократске партије Албанаца, Мендуха Тачија. То би, како се прогнозира, без осталих могућих партнера, обезбедило већину у парламенту – 62 посланика!

То је, како се међу аналитичарима тврди, најреалније решење за коначан састав извршне власти у Скопљу.

Један од оних који се са тим не слажу је лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски који је у одоцнелом појављивању пред новинарима после избора изјавио да та партија има највећи кредибилитет да се бори за састав нове владе.

– Када се СДСМ одузму гласови њиховог албанског партнера БЕСА, јасно је да смо ми победници – појаснио је Мицкоски.

Очигледно је додатно снажење на овим изборима крупне албанске опозиционе формације која ће, како се најављује, бити још гласнија и неће прихватити „владања“ ДУИ у албанском блоку.

Досадашњи председник македонског парламента Талат Џафери, најкасније за 20 дана од избора у земљи, значи 4. августа, треба да закаже конститутивну седницу Собрања.

МЕЂУ аналитичарама који очекују „период великог пазарења и натезања“ је и универзитетски професор Ненад Марковић. Он оцењује и да епидемија вируса корона „није много уплашила македонске бираче“. Излазност од више од 50 одсто значи да ће свака наредна влада имати легитимитет. Резултати Марковића не изненађују јер, како каже, „знало се да ће то бити тесна битка“.

Извор: Новости.рс