Србија

РЕГИОН СЕ ТРЕСЕ! Представник хрватских Срба објаснио зашто иде на обележавање „Олује“

Функционер српске странке у Хрватској СДСС и новоизабрани потпредседник владе Борис Милошевић сматра да је његов најављени одлазак на обележавање војне акције „Олуја“ важан гест који ће побољшати статус српске заједнице у Хрватској.

„То је важно јер никад на такав начин нисмо разговарали и никад високи представник СДСС-а није био у Книну. Ова влада може да гарантује смањење тензија у друштву. Досадашњи владајући наративи и код Срба и Хрвата ишли су на раздвајање. Мој одлазак или неодлазак у Книн за многе ће значити грешку. За већину Срба ‘Олуја’ је трауматично искуство…“, рекао је Милошевић гостујући на Н1 и додао да не може да заборави невине цивиле убијене након саме акције.

Упитан како гледа на „Олују“, одговорио је да је то за њега „двострана слика“.

„Не могу да пређем преко тога и заборавим невине цивилне жртве и запаљене куће, егзодус становништва… То чини део мог идентитета. Ако је мој долазак гест, имам желудац за сваку врсту геста за коју сматрам да би побољшао статус моје заједнице”, нагласио је Милошевић, објавио je портал Индекс.

Нови потпредседник владе открива и како с новог положаја планира да помогне српској националној мањини, преноси Танјуг.

„Нека политичка неслагања изражавали смо у парламенту, сад ћемо морати уже да сарађујемо, разговарамо о спорним ситуацијама и политичким неслагањима“, рекао је Милошевић.

Подсетимо, хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је у четвртак увече да ће потпредседник владе из СДСС-а Борис Милошевић присуствовати обележавању 25. годишњице војне акције Олуја у Книну, а да ће министар хрватских бранитеља Томо Медвед отићи у Груборе.

 

Извор: rs.sputniknews.com