Свет Србија

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Немачка изнела званичан став о Косову! Ово је шокирало све Србе!

Немачки посланик и известилац за Косово у Савету Европе Петер Бејер каже да је проблем севера Косова једно од најизазовнијих питања.

“Нерешено питање севера Косова остаје један од главних изазова за унапређење процеса нормализације између две земље”, рекао је Бејер за Газета Експрес и додао да ако помаже у напретку, преговарачи се могу фокусирати и на друга питања, али на крају се питање севера Косова не може занемарити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имам пуно разумевања за проблеме, историјску прошлост и етничке и верске импликације које доприносе да се ово питање чини изузетно тешким. Али ни политичари у Београду ни у Приштини нису изабрани искључиво за добра времена“, казао је Бејер.

Навео је да увек дође време када храброст мора бити праћена дипломатском мудрошћу и одговорношћу.

„То је време када нису потребни лаки одговори, већ тешки компромиси. Желим да поновим свој став и став Немачке, да не пристајемо на било какву територијалну размену било које врсте“, истакао је Бејер.

Он наглашава да су технички детаљи разговора између Косова и Србије изузетно важни, али додаје да се може постићи коначни договор ако нема потпуне примене техникалија.

„Као што сам већ много пута раније рекао, обе стране морају радити свој посао. Изузетно сам срећан што видим да је започео дијалог уз посредовање ЕУ. Ово је заиста добра вест. И без сумње је добра ствар ако постоји озбиљно и искрено веровање у добру будућност свог народа“, рекао је Бејер.

Иако увек размишљамо о општој слици, вештина дипломатског преговарања свакако лежи у детаљима. Под тим мислим да су технички детаљи разговора веома важни, каже он.

„У првом кораку, стране морају наћи заједничка и практична решења за одређена питања. У другој фази, Србија и Косово морају да усвоје законе где год је потребно и да их примене у својим земљама. Све је то врло конкретно, нема везе са магијом. Одговорни политичари морају деловати на овај начин и у најбољем интересу свог народа“, поручио је Бејер.

У политици уопште и посебно под демократским принципима то често значи проналазак компромиса, казао је он и изразио очекивање да обе стране следе овај концепт.

„Истовремено, јасно је да разговори о постизању коначног и правно обавезујућег споразума морају почети. Нисам уверен да се сваки технички детаљ мора спровести пре потписивања таквог споразума. Међутим, сматрам да је од суштинске важности и апсолутно неопходно да обе стране покажу озбиљну и постојану вољу за побољшањем свог учинка у одговарајућим областима у погледу имплементације“, поручио је Бејер.

 

 

Извор: Kosovoonline