Свет

СИТАЦИЈА НИЈЕ ДОБРА! Други талас мутираног коронавируса осам пута заразнији: Ево о чему је реч

Протести због убиства Џорџа Флојда јењавају, јер их обуздава глобална пандемија. Тврди се да је коронавирус поново мутирао и да је сада далеко заразнији од првог таласа.

У више од половине проучаваних врста новог коронавируса, пронађена је ова широко распрострањена мутација, способнија да продире у ћелије за 2,5 до осам пута.

„Широко распрострањена мутација Д614Г значајно убрзава пренос вируса између различитих врста људских ћелија, укључујући ћелије плућа, јетре и црева.

Један од разлога повећане заразности вируса може бити тај што ова мутација чини САРС-ЦоВ-2 отпорнијим на људске ензиме “, наводе научници са њујоршког универзитета.

Данас је познато да коронавирус акумулира мутације приближно истом брзином као и вирус грипа. Међутим, како ове мутације утичу на заразност и друга својства вируса, научници још увек поуздано не знају.

Почетком марта кинески биолози су рекли да се вирус може поделити у две подврсте – С и Л, које се међусобно разликују у јачини симптома и брзини ширења.

Остали научници сумњали су у то, примећујући да би промене у општем генском фонду вируса могле проузроковати различити случајни процеси, а не стварне разлике у заразности ових подтипова САРС-ЦоВ-2.

У мају су научници из Британије и Аустралије показали да у људској популацији одједном циркулишу три врсте вируса.

Према речима научника са њујоршког универзитета, око 70% врста коронавируса све три подврсте који данас круже имају заједничку мутацију у гену С.

Судећи према брзом ширењу, ова „грешка“ у РНА, такозвана мутација Д614Г, наводно је корисна за коронавирус. Међутим, научници нису знали пре шта се тачно мења.

Експерименти су показали да је та промена у РНА вируса нагло повећала његову инфективност. Конкретно, број заражених цревних ћелија порастао је за око 2,5 пута, плућних пет пута, а ћелија јетре готово осам пута.

Међутим, она је четири пута смањила вероватноћу да ће имунолошки систем успети да препозна вирус и почети да ствара антитела на њега.

Поред тога, научници су открили да ензими у урођеном имунолошком систему човека уништавају протеине омотача ове верзије САРС-ЦоВ-2 спорије него друге врсте вируса. То може убрзати стварање нових вирусних честица и њихово ширење у телу.

Због тога се тврди да је мутација Д614Г у тако кратком времену постала доминантна. У главним градовима у којима су се одвијали масовни протести нису се поштовале норме социјалног дистанцирања. ЦДЦ (Центар за контролу болести) је последњих дана рекао да ће због тога наредни, односно други талас коронавируса, бити много проблематичнији извештава fortruss.com

Извор: Webtribune.com