Србија

СИТУАЦИЈА СЕ ЗНАЧАЈНО ПОГОРШАЛА: Још један град у Србији увео ванредну ситуацију

Градоначелник Тихомир Петковић, на предлог Градског штаба за ванредне ситуације, прогласио је данас ванредну ситуацију на територији Ужица.

Како је објаснио Петковић, епидемиолошка ситуација у Ужицу се у протекле три недеље значајно погоршала, па су, поред мера уведених 29. јуна, неопходне и посебне мере да би се спречило ширење корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На овакву одлуку утицала је ситуација у ужичком здравству где су капацитети на ивици превазилажења и неопходна је значајнија помоћ. На одлуку о увођењу ванредне ситуације је утицало то што се мере и уобичајена подршка не могу остварити редовним средстима, пре свега града Ужица, и потребно је ванредно ангажовање других расположивих субјеката – казао је градоначелник Ужица.

Поред мера које трају од прошлог понедељка (обавезно ношење заштитиних маски у свим јавним затвореним просторима, у градском, приградском и такси саобраћају, ограничење рада угоститељских објеката, забрана огранизовања прослава) данас су уведене и нове, по речима градоначелника, искоординисане са мерама Владе Србије.

Од данас у Ужицу је забрањено окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере заштите. У парковима, игралиштима и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, а отворени и затворени базени од данас неће моћи да раде.

У угоститељским објектима за једним столом моћи ће да седе највише две особе, изузев у случајевима када су у питању родитељи са малолетном детом или лица која живе у истом домаћинству.

Пекаре, продавнице брзе хране и слични објекти могу да продају путем шалтера или услуживања само једног купца.

Извор: Блиц