Регион

СЈАЈНА ПРИЛИКА! Сезона је почела, а за овај посао можете да зарадите до 45 евра дневно!

Више од 100 берача на посао долази у седам ујутру, а одлази у 17. Плаћени су по учинку

Берба шљива у Босни и Херцеговини одвија се по плану, а највећи део рода планиран је за извоз у земље ЕУ. Ове године, сезона извоза љубичасте воћке кренула је 2. јула, а до данас је на тржиште изван БиХ пласирано између две и три хиљаде тона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Маочи, код Брчког, берачи за брање Чачанске лепотице дневно могу да зараде и по 45 евра, преноси Клиx.ба. Породица Турсуновић из Маоче узгојем, откупом, прерадом и извозом воћа бави се већ 29 година, а на примарном месту им је шљива.

Имају 36 коопераната који на 100 хехтара располажу засадима шљиве. Годишње откупе оквирно пет хиљада тона воћа, које углавном извозе на западно тржиште у конзумном стању.

С обзиром на то да је у пуном јеку берба ране шљиве, Чачанске лепотице, Турсуновићи дневно откупе 100 тона свежег воћа на простору од Угљевика до Градишке. Свакодневно на тржиште пласирају три до четири камиона, док одређени део складиште, како би понуду имали и у прелазима између „Лепотице“ и Стенли шљиве.

Алма Зећић из Маоче ради као сезонски берач већ осам година и изузетно је задовољна. Ова година требало би да буде закључена са извезеним количинама које се крећу од седам до девет хиљада тона, што је бројка која задовољава локалне узгајиваче.

Извор: Телеграф.рс