Православље

СЛАВИТЕ СЛАВУ ПО ПРАВОСЛАВНИМ ОБИЧАЈИМА: Ево шта обавезно треба урадити на тај дан и какви поклони су богоугодни…

 Слава је после Божића, најважнији породични празник. То је време када окупљамо своје најмилије и са њима славимо заштитника своје куће. Међутим, иако је у хришћанском духу да се слава обележи скромно, последњих деценија сведоци смо правих гозби које се праве у част овог породичног празника, а неретко се дешава да домаћини од тога направе прави спектакл, па често позову и трубаче како би обележили тај дан.

Ту су и незаобилазни поклони које гости доносе домаћинима, а који су из године у годину све луксузнији, а понекад и прилично чудни. Тако се догађају ситуације да жене из слављеничке куће добијају веш, козметику, есцајг или сличну ствар, а и на децу се не заборавља па су ту луксузне играчке и сличне ствари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Решили смо да због тога питамо свештено лице који су то прикладни и богоугодни поклони за славу.

“Прво треба појаснити да слава означава сећање на покојне. Такође, слава служи и духовном смирењу, и мирењу са ближњима. То је доба када, уколико и има неких размирица међу ближњима, све треба изгладити и за трпезу сести са духовним миром и без гневних осећања према најмилијима. Укратко, слава је састанак љубави” – објашњава Лазар Војводић, отац параклиса Светог Стефана при КБЦ Бежанијска коса.

Поред тога, према речима оца Лазара, људи, иако говоре да поштују своју славу, заборављају на најбитнију ствар у вези са њом.

“На дан славе, најбитније је отићи у цркву, причестити се и исповедити, како бисте у почетак године ушли духовно чисти” – напомиње отац Лазар.

Већина људи, међутим, то занемари и сву пажњу усмери ка прослави, где се труде да гостима приуште што разноврснију и богатију гозбу. Ипак, ништа од тога није потребно. Најбитније је на столу имати свећу – у знак сећања на покојнике, славски колач – који представља жртву и због тога је јако битно својеручно га умесити уместо куповати га, и жито – које се не приноси за покој душе светитеља, већ за покој душе предака који су славу славили пре нас, те је потпуно погрешно уверење појединих верника да се за “живе светитеље” кољиво не спрема.

Што се поклона тиче, у давна и скромнија времена, на поклон се домаћинима носило оно што су гости ручно израдили, дакле колачи, тесто, хлеб, али прикладно би било и вино, ракија, јабуке, брашно… Укратко, како објашњава отац Лазар, све што је гостима претекло.

И данас би, каже отац Лазар, било много прикладније домаћину на поклон донети боцу пића, или шећер, кафу и сличне ствари. Суштина је у скромности, и у томе да се дародавац не баца у трошкове, јер то није ни потребно.

Међутим, савремени људи све више повећавају своје расходе за славу, па су они који су погођени економском кризом склони чак и томе да радије не прославе славу, уколико не могу да гостима понуде обилну гозбу.

Тако је у анкети спроведеној на нашем порталу, готово 10 одсто читалаца рекло да не слави славу јер то “не може да финансира”.

То је, наравно, велика грешка – славу треба прославити достојанствено и скромно.

“Мислим да је ипак мали број људи који ће сасвим одустати од слављења. Славиће се и даље, али ће бити значајно мање теревенки и дивљања у духовном смислу” –закључује на крају отац Лазар.

Дакле, не брините за стање у новчанику! На дан своје славе се причестите и исповедите у цркви, а затим са миром у срцу и без љутитих мисли сачекајте своје госте. Није битно послужење, битно је да духовно чисти са својом породицом и драгим људима уђете и нову годину!

 

Извор: дневно.рс