Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Следеће године одлази Меркелова, а почиње алијанса са Русијом и Кином

Немачки политички аналитичар Алекандер Рар сматра да ће 2021. година бити прекретница за Немачку.

Иако се чини парадоксалним, немачке елите могу да притисну Сједињене Државе, које су Европу недавно престале да доживљавају као свог савезника и почеле да је третирају као послушног роба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стога су из Вашингтона почеле да пристижу претње да ће се увести економске санкције државним компанијама и званичницима који одбијају да зауставе изградњу Северног тока 2.

Берлин има две могућности у овој ситуацији, напомиње Рар.

Прво подразумева покоравање, што ставља Немачку у позицију вазала Сједињених Држава.

Друга опција је супротстављање Вашингтону. У овом случају, Немачка ће морати напорно да ради на стварању свог европског банкарског система, који би био аналог СWИФТ-у. Поред тога, биће потребно дистанцирати се од Сједињених Држава и ојачати везе са Русијом и Кином.

„Европљанима је веома тешко то да разумеју, јер и даље постоји тај осећај преданости заједничким вредностима, пријатељству.

Неће им бити лако да схвате да се све променило, то је дуг процес који се мора убрзати како би се што пре прихватила стварност“, нагласио је Рар.

Политиколог верује да ће 2021. година постати преломна тачка за Немачку, када Ангела Меркел поднесе оставку на место канцеларке.

Тренутно постоје четири могућа кандидата, од којих је један премијер Северне Рајне – Вестфалије Армин Лашет.

Управо би тај политичар био идеалан наследник садашње лидерке у контексту јачања односа Берлина и Москве, закључио је Рар.

Извор: Webtribune.rs