Свет

ШОКАНТНО! Урађена обдукција преминулих од короне, ево шта је код њих пронађено!

Британски лекари кажу да су приметили велики број пацијената заражених корона вирусом.

Анализе обдукционих налаза пацијената који су преминули од коронавируса. коју је урадио професор Грејем Кук, специјалиста за заразне болести на Империал колеџу у Лондону јасно су показале да су све жртве имале згрушавање крви , односно неки облик тромбозе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То можда није био директни узрок сваке смрти, пише „Дејли Мејл“, али налази који тек треба да буду објављени, подржавају теорију да ковид-19 изазива кардиоваскуларне тегобе. Упркос томе што се корона углавном сматра респираторном болешћу која напада плућа, ова инфекција у тежим случајевима може да оштети и друге органе. Испоставило се да су се крвни угрушци појавили као једна од компликација.

„Направили смо велики број обудкција и код сваког преминулог пацијента смо пронашли доказе о тромбозу. Видели смо пацијенте са коронарном тромбозом (крвни угрушак у срчаном суду) и васкуларном тромбозом (крвни угрушак у вени). Дакле, чини се да је то важан део болести и то у смислу да активира систем коагулације“, рекао је професор Кук.

Згрушавање крви је процес укључује низ фаза, од којих је први познат као активација тромбоцита, која се дешава када они промене облик из равног диска у куглу и скупе се тако да формирају чеп.

„Важно је напоменути да је ковид-19 мултисистемска болест. Једна од карактеристика која је издваја од осталих тешких вирусних болести је то хиперкоагулабилно стање које изгледа као да је повезано са каснијим дијагнозима“, додао је овај лекар.

Хиперкоагулабилно стање настаје када се крв згрушава више него што је потребно, и може бити део поремећаја крви или испровоциран лековима, раком, срчаним ударима или ХИВ-ом. Опасно је јер може да доведе до стварања крвних угрушака у венама који могу да путују крвотоком и узрокују венску тромбозу. Такође може да изазове плућну емоблију – крвни угрушак у плућима, и повећа ризик од можданог или срчаног удара, јаких болова у ногама, отежаног ходања…

Британски лекари кажу да су приметили велики број пацијената заражених корона вирусом који имају проблема са згрушавањем крви, а професор Рупен Арија са Кинг’с колеџа у Лондону каже да је у мају чак 30 посто пацијента имало крвне угрушке.

„Мислим да је постало очигледно да је тромбоза главни проблем“, рекао је он за ББЦ.

Лекари сматрају да би сви пацијенти примљени у болницу с ковидом требали да приме малу дозу лекова за разређивање крви како би се спречило стварање угрушака у крви, пише Тајланд медикал њуз.

Извор: Ало.рс/ Daily mail