Србија

СПРЕМА СЕ ПЛАН ЗА НОВИ УДАР КОРОНЕ! Ситуација се компликује! Ево шта се спрема на јесен

Прилив оболелих у ковид-амбуланте, а посебно болнице, толики је да би здравствени систем могао да се нађе пред колапсом.

Још један црни дан у Србији – са нових 11 смрти услед компликација с короном, још 357 заражених и повећањем броја оболелих на респираторима на 118. Болнице су пуне, а влада страх да све може да постане још горе. То је последњи обесхрабрујући биланс епидемије, у којој је укупан број жртава достигао 341.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вирус се шири толико експлозивно да ни епидемиолози нису очекивали овакав удар усред лета. Прилив оболелих у ковид-амбуланте, а посебно болнице, толики је да би здравствени систем могао да се нађе пред колапсом.

„Пакао“ нас можда тек чека у касну јесен, ако се догоди да се укрсте сезонски грип и ковид 19, као у Италији на почетку епидемије.

Ситуација постаје драматична и капацитети се шире на дневном нивоу. Тако се и Специјална болница „Чигота“ на Златибору укључује у ковид-систем, као испомоћ болници у Ужицу, јер тамо расте број оболелих. О томе је постигнут договор на састанку министра Златибора Лончара са директорима ковид-центара, којем су присуствовали и директори око 20 здравствених установа у унутрашњости, као и декани медицинских факултета.

– У ковид-болницама има слободних капацитета за још два дана, и сада се процењује које би још две установе у унутрашњости ушле у ковид-систем – каже министар Лончар.

Према сазнањима медија, специјализована за ковид постаће највероватније болница у Чачку, а још једна ће бити или у Лозници или у Горњем Милановцу.

Лекаре и цело здравство забрињава огроман прилив пацијената у болнице широм Србије, у којима се сада лечи око 4.000 оболелих. Код њих је лабораторијски доказан вирус корона или су примљени само на основу тешке клиничке слике која указује на ковид, иако немају позитиван ПЦР тест.

Готово све болнице су пуне, како се који кревет ослободи, одмах се попуни. У Инфективној клиници КЦС, која је од почетка епидемије главни тријажни и терапијски центар, налазе се 92 пацијента са средње тешком и тешком клиничком сликом. Ту је у уторак прегледано 320 пацијената и узето 109 брисева за анализу, а током ноћи било је још 110 прегледа и узет је 51 брис.

– У последња 24 часа у ковид-болнице у Београду примљена су 144 пацијента – каже др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС. – Са оволиким приливом оболелих питање је колико ћемо моћи да издржимо. Код нас је на интензвиној нези 15 болесника, на распираторима 11. Сви они су потенцијално животно угрожени. Има пуно младог света. Сада је много теже него у марту и априлу.

У болницама се већ осећа и потреба за више лекара и медицинског особља.

– Са деканима медицинских факултета постигнут је договор о томе да се нађе модалитет да се кадар из наставе укључи у лечење оболелих од ковида – речено је у Министарству здравља. – У институтима при факултетима има лекара чија би нам помоћ у овој ситуацији била драгоцена, и врло брзо их очекујемо у ковид-болницама.

Да се вирус брзо шири, и да због тога искрсавају нови проблеми, потврдио је и епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба.

– Вирус се експлозивно преноси и потребна је брза реакција – рекао је Кон. – Очекујем да ћемо га за пар недеља потиснути и да ћемо бити у прихватљивој ситуацији, али ће месец дана после тога бити могућ нови пораст оболевања од ковида 19. Зато мора да се размишља о томе да су потребни додатни болнички капацитети, као што је привремена болница у „Арени“. Фали нам кадар, и то ће морати да се попуњава како се зна и уме. Ако крене још један талас епидемије, може да буде тежи од овога, а већ сада имамо проблеме са капацитетима.

Зато паралелно, док се још боримо са овим, мора да се прави план одбране од другог таласа ковида, који би могао да на јесен доведе судар двају вируса: сезонског грипа и короне. То захтева и драстично већу заштиту вакцином против сезонског грипа, јер оне против короне неће бити.

У Србији је прошле сезоне за заштиту о трошку осигурања набављено око 300.000 доза ове вакцине. Председник Александар Вучић је за ову јесен најавио обавезну вакцинацију против грипа два милиона најугроженијих. Он је рекао да ће бити вакцинисани сви медицински радници, војска, шалтерски службеници, деца од три до 12 година и хронични болесници.

Могући судар двају вируса искомпликовао би ситуацију на тај начин што бисмо са две заразе истовремено имали много више оболелих и већи притисак на здравствени систем. Теже би, такође, било тријажирати пацијенте и постављати дијагнозу ко има грип а ко ковид, јер су симптоми испреплетени.

Досадашњи подаци из света су забрињавајући.

– Ако вирус прође кроз ту хуману популацију и створи се неки имунитет, смањиће му се се потенцијал заразности. Онда можемо очекивати да се он појави у касну јесен, у новембру – рекао је др Бранислав Тиодоровић.

И без укрштања са сезонским грипом, клиничка слика короне већ изузетно забрињава, јер се сад, у овом пику, обостране упале плућа јављају много чешће а израженији су и други симптоми, чак и код деце и младих. У ковид-болницама потврђују да им много младих долази са обостраном тешком пнеумонијом, а да пре ње нису имали ни повишену температуру, нити иједан други симптом.

– За 24 сата, на болничко лечење примљено је 227 пацијената са упалом плућа – каже министар Лончар.

Проф. др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије, каже да сада пацијенти у болницама са тежом формом ковида имају у већини од 30 до 50 година и да лечење од ковида траје дуже него у првом пику епидемије.

Извор: Srbijadanas.com/Новости.рс